Turizm Sektörü’nde Kadının Yeri Atılım Üniversitesi’nde Tartışıldı
19.03.2010

Atılım Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından 10 Mart 2010 tarihinde, Cengiz Yenerim Konferans Salonunda gerçekleşen “ Turizm Sektöründe Kadın” konulu panel gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşması Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yener Ergüven tarafından yapıldı. Ergüven konuşmasında turizm eğitimi almış ve sektörde önemli pozisyonları dolduran öğrencilerden örnekler vererek kadının turizm sektöründeki yerini vurguladı.

Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gonca Güzel Şahin başkanlığında gerçekleşen panele, turizm sektörünün başarılı kadın yöneticileri Aysun Bilgici, Ayşegül Dursun, Damla Kaya ve Chaine Des Rotisseurs 2009 Genç Aşçılar Türkiye Birincisi Elif Şahbaz konuşmacı olarak katıldı. 

Konuşmacılar, Türkiye’de turizm endüstrisinde istihdam edilen kayıtlı çalışanların sadece %25'i kadınlardan oluştuğu sektörde, işgücüne katılım oranının istenilen düzeyin çok altında olduğu vurguladı. Turizm sektöründe yönetici düzeyinde çalışan az sayıdaki kadının, kendilerinin bu alanda vitrin olarak değil, beceri yetenek ve birikimleri ile yer almak istediklerini belirten konuşmacılar, kadınların turizmde üst düzey yönetimlerde daha çok yer alması ile sektörde kalitenin de yükseleceğini savunarak kadının yaratıcılığını, gücünü, girişimciliğini, duygusallığını turizm sektörüne aktarması gerektiğini ifade ettiler.

Kadınların çalışma yaşamlarındaki görevleri dışında, toplumsal görevlerini de iş hayatıyla birlikte yürütmekle yükümlü oldukları (eş, anne olmak gibi) göz önüne alındığında hiç de kolay olmayan bir kariyer yokuşu ile karşı karşıya olduklarını dile getiren konuşmacılar,
bu zorluklarına rağmen, turizm sektöründe çok başarılı olmuş bu engelleri aşmış kadın yöneticilerin bulunduğuna dikkat çektiler.

Panele dinleyici olarak katılan Sheraton Otel Excutive Chef ve TAFED Başkanı Zeki Açıköz ise yiyecek-içecek sektöründe de kadınların son yıllardaki başarılarının üzerinde durarak, önemli katkılar da bulundu. 

Panelin kapanış konuşmasını yapan Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gül Güneş, Türkiye’de kadının insani ve ekonomik kalkınmışlık düzeyinin çok düşük olduğunu dile getirdi ve eğitimin önemi üzerinde durdu.