Atılım Üniversitesi Kırıkkale’deki MKE Fabrikalarını Ziyaret Etti
04.11.2010

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE)  ile Atılım Üniversitesi Arasında İşbirliği Esaslarına İlişkin Çerçeve Protokolu İmzalanmasının ardından 1 Kasım 2010 Pazartesi günü Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Provost Prof. Dr. Hasan Akay, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu, Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Tekin, İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Şahin, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Albostan, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şeniz Özalp Yaman, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Tora ve Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Altan Özkil Kırıkkale’de bulunan MKE fabrikalarını ve AR-GE bölümlerini ziyaret ettiler. 

Son dönemlerde üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde önemli adımlar atan Atılım Üniversitesi MKE ile, MKE’nin araştırma, geliştirme ve yeni ürün tasarım gereksinimlerine yönelik işbirliği ve uygulama esaslarının düzenleneceği protokole MKE Genel Müdürü (E) Tümg. Ünal Önsipahioğlu ve Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu 14 Temmuz Çarşamba 2010 tarihinde imza atmıştı.
Ziyaretin başında, MKE Silah fabrikası Müdürlüğü’nün verdiği brifingde söz alan MKE Genel Müdürü (E) Tümg.Ünal Önsipahioğlu, silah üretiminde dışa bağımlılığı kaldırdıklarını, Türk işçisinin el emeği göz nuru olan Milli Piyade Tüfeği’ni ürettiklerini, av tüfeği versiyonuna çevirdikleri ürünleri kendi üreticisi olan Almanya ve ABD’ye sattıklarını ifade ederek yeni araştırmalar ve çalışmalar konusunda üniversite-sanayi işbirliğinin MKE için önemli olduğunu söyledi.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, 15.Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar inen köklü bir geçmişe sahip MKE ile AR-GE konusunda her türlü araştırma çalışması için varolduklarını ve üniversite-sanayi işbirliği konusunda MKE ile aynı görüşü paylaştıklarını söyleyerek, MKE yetkililerini, Atılım Üniversitesi araştırma merkezlerini ve laboratuvarlarını daha kapsamlı görmeleri için bir kez daha Atılım Üniversitesi Kampüsü’ne davet etti. 

Silah Fabrikası AR-GE Bölümü Proje Baş Mühendisi Selim İyiiş verdiği brifingte, ihraç ettikleri silahların yeni araştırmalarından bahsederek, AR-GE projelerinin neticesinde geliştirdikleri ürünlerin üretimini anlattı.
MKE Genel Müdürü (E) Tümg. Ünal Önsipahioğlu, Genel Müdür Yardımcısı M. Sait Demirci, Mühimmat Fabrikası Müdürü A. Sait Altıntaş, Silah Fabrikası Müdürü Kamil Atınkaya, Barut fabrikası Müdür Yardımcısı Berna Doğrul ve Ağır Silah-Çelik fabrikası Müdürü Faruk Yenal ile MKE Silah Müzesi, Silah Fabrikası ve AR-GE bölümünü ziyaret sonrasında öğle yemeğinde toplantıya devam edilmesinin ardından MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikası, MKEK Mühimmat Fabrikası ve AR-GE Bölümü, MKE Barut Fabrikası ziyaretleri gerçekleştirildi.

İşbirliği içine girilmesi kararlaştırılan konular: MKE’nin AR-GE yeteneğini iyileştirmek ve geliştirmek üzere ortak çalışmalar yapılması; MKE’nin faaliyet alanı içinde olan, Türkiye’de veya yurtdışında gerçekleştirilecek ve tarafların mutabık kaldığı kapsamlı AR-GE projelerine ortak teklif verme ve bu projeleri birlikte uygulama olanaklarının oluşturulması; MKE’nin gereksinim duyduğu alanlarda AR-GE projeleri için insan kaynağının ATILIM ÜNİVERSİTESİ tarafından sağlanması; ÜNİVERSİTE’nin yüksek lisans ve doktora tezlerinin MKE gereksinimlerini de dikkate alınarak belirlenebilmesi ve yönlendirilmesi; karşılıklı mutabakat ve tarafların mevcut mevzuatları kapsamında birbirlerinin laboratuar, tasarım ve üretim olanaklarından yararlanmaları.

Uzun bir süre Türkiye sanayisine ve özel sektörüne nitelikli insan yetiştiren bir “okul” niteliğindeki MKE günümüzde de AR-GE’ye dayalı ürün ve teknoloji üreten, dışa bağımlılığı azaltan, ülke sanayisi ile bütünleşen, teknoloji ihraç eden misyonunu sürdürdüğünden Atılım Üniversitesi ile yaptıkları protokol önemli bir adım oldu.