?2. Ulusal Kıbrıs Sempozyumu
23.12.2010

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından, Kıbrıs’a ilişkin sorunların ve olası çözümlerin enine boyuna tartışıldığı 2. Ulusal Kıbrıs Sempozyumu, 20-21 Aralık 2010 tarihinde Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
20 Aralık 2010 Pazartesi günü saat 10:30’da Atılım Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdürrahim Özgenoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan ve Oturum Başkanılığını Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ulvi Keser’in gerçekleştirdiği sempozyumda, “Kıbrıs Sorununun Hukuki Boyutu” sunumuyla Prof. Dr.Anıl Çeçen, Çankaya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taner Altunok, Milli Savunma Bakanlığı’ndan, “Savunma Sanayi ve Ambargo” sunumuyla Dr. Esra Şenel ve “Güvenlik ve Strateji Açısından Kıbrıs” sunumuyla Emekli Tümgeneral Ali Fikret Atun’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Kıbrıs’la ilgili olarak bir önceki sempozyumda yapılması gereken çalışmalara ilişkin notları hatırlatarak, sadece Atılım Üniversitesi’nin değil, diğer üniversitelerin de konuya el atmasının gerekliliğini dile getirdi. Kıbrıs Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Atılım Üniversitesi bünyesinde kurulduğunun altını çizen Prof.  Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, sempozyumların devam edeceğini ve çözülmesi gereken Kıbrıs sorununun milli davamız olduğunu söyleyerek dünya ve yabancı kamuoyundan daha çok sahip çıkalım dedi.
Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulmak amacıyla, adada yaşanılanların tarihsel süreçte ve güncel olarak değerlendirildiği sempozyumda bugüne kadar yaşanılanlar hatırlanarak, sorunla ilgili çözüm önerileri üretildi. Oturum Başkanı Doç. Dr. Ulvi Keser, Kıbrıs'ta özellikle 1 Nisan 1955 tarihinden itibaren EOKA tarafından yaratılan tedhiş sürecini anlatarak, kişisel arşivinden derlediği 1955-1974 Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi’ne ait fotoğrafları izleyicilerle paylaştığı sunumunda Kıbrıs Adası’nda yaşananları ve Kıbrıs’a dair politikaları değerlendirdi.
2. Ulusal Kıbrıs Sempozyumu’nun ikinci ayağı 21 Aralık 2010 Salı günü, Doç. Dr. Ulvi Keser’in Oturum Başkanlığında, Uludağ Üniversitesi’nden “Muktesabat ve Ek Protokol Bağlamında Kıbrıs” sunumuyla Prof. Dr. Kamuran Reçber, “Uluslararası Bir Sorun Olarak Kıbrıs” sunumuyla Yrd. Doç. Dr. Barış Özdal, “Son Gelişmeler Bağlamında Kıbrıs ve Lobicilik Faaliyetleri” sunumuyla Kıbrıs Uzmanı Sema Sezer, Kara Harp Okulu Komutanlığı’ndan “Lobicilik ve Kıbrıs” sunumuyla Dr.Necati Yalçın ve Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Turhan Hurmi’nin katılımıyla gerçekleşti.