Design Turkey Ödülleri
25.01.2019

Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında Türkiye’de en köklü sivil toplum örgütü olan ETMK – Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kurululuşu’nun öncülüğünde başlayan  Türkiye’deki en prestijli endüstriyel tasarım değerlendirme sistemi olan ve 2008 yılndan bu yana önce Dış Ticaret Müsteşarlığı daha sonra sırasyıla Ekonomi Bakanlığı ve günümüzde Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortaklığında sürdürülen  Design Turkey Endüstriyel Tasarım ödülleri organizasyonu bu yıl üçüncüsü  düzenlenen Design Week Turkey – Türkiye Tasarım Haftası 2018 çerçevesinde 7. kez gerçekleşti.

Design Week Turkey paneller, sergiler, söyleşiler, atölyeler ve ödül törenlerine ev sahipliği yapan ve Endüstriyel Tasarım başta olmak üzere Moda Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı ve Mimari Tasarım alanlarını içinde toplayan ve Türkiye’de Tasarım kültürünün her aşamasını kapsayan bir organizasyon olması nedeniyle en büyük organizasyon olma niteliğine sahiptir. Yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler, sektör temsilcileri ve sanayiciler bu yıl da organizasyonda yerini aldı ve 16-18 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 50,000’i aşkın ziyaretçi ile buluştu.

Design Turkey 2 kategoride gerçekleşen bir değerlendirme sistemidir. Son iki yıl içinde üretilmiş ve piyasada yerini almış, üreticisi, marka sahibi ya da tasarımcısı Türk olan ürünlerin değerlendirildiği kategori ve yine son iki yılda yapılmış kamuya sunulmuş ancak üretim için planlamaya alınmamış yenilikçi fikirlere ev sahipliği yapan kavramsal projelerin değerlendirildiği  diğer bir kategoride internet üzerinde yapılan ön değerlendirme sonrası uluslararası jüri tarafından sergide incelenerek ödüllendirme yapılmaktadır. Jüride ulusal ve uluslararası düzeyde akademik, sektörel  alandan eserleri olan, mesleki örgütlerde yer alan veya düşünce önderliği yapan uzmanlar yer almaktadır. Design Turkey organizasyon yürütme kurulu ve jüriler koordinasyonunda Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Filiz Özsuca yer aldı.

Bu yıl toplam 339 ürün ve 118 kavramsal proje Design Turkey’e başvurmuş, bunlardan 333 ürün ve 118 kavramsal proje sergilenmiştir. Jüri değerlendirmesi sonucunda iyi tasarım kriterlerini karşılayan 52 ürün, üstün tasarım kriterlerini karşılayan 13 ürün ve kavramsal tasarım kriterlerini karşılayan 27 proje ödüle layık görülmüştür. 16 Kasım 2018 tarihinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte ETMK Başkanı Sertaç Ersayın tarafından ödüller sahipleri ile buluştu.  Design Turkey değerlendirmesi kapsamında Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden  öğretim elemanlarının, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Ünal ve Araş. Gör. Abdülkadir Uruç, toplamda 6 projesi, 8 öğrencimizin, Nirvan Arda Özsuca (2 proje), Beste Murat, Alper Öge-Ümit Can Altıntaş, Birce Yıldırım, Kübra Kuriş-Gözde Kılıç-Başak Daloğlu, toplamda 6 projesi ile 2018 mezunu Mehmet Can Selek’in 1 projesi sergilendi ve ödüle aday oldular. Dr. Öğr. Üyesi Bülent Ünal ve Arş. Gör. Abdülkadir Uruç Kavramsal Tasarım alanında 3 ödül aldılar.

Ayrıca bu yıl ETMK’nın 30. Yılını kutlaması nedeniyle Türkiye Tasarım Haftası bünyesinde ETMK 30. Yıl sergisi ve 30 yılda 30 öğrenci 30 proje sergisinde Türkiye’deki tüm üniversitelere yapılan çağrı sonucu (30 üniversite) Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden  4 öğrenci projesi sergilendi.  Sergilerin grafik tasarımı, kurulumu ve koordinasyonu Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Filiz Özsuca koordinatörlüğünde 2017 mezunları Melis Dabbaklı ve Yusuf Özkan tarafından yürütüldü.

Atılım Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü Design Week Turkey organizasyonu içerisinde Üni Zone bölümünde bir standda bölüm tanıtımı yaptı.