III. ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması Ankara Ön Duruşmaları
16.04.2019

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genç Hukukçular Topluluğu, İstanbul Tahkim Merkezi'nin (ISTAC) düzenlediği Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması'nın (GTAY) Ankara Ön Duruşmalarına ev sahipliği yaptı.
20-21 Nisan tarihlerinde İstanbulda gerçekleşecek olan III. Genç Istac Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışmasının ön duruşmalarını Ankara Atılım Üniversitesi Genç Hukukçular Topluluğu üstlendi. Etkinliğe çeşitli okullardan öğrenciler katıldı ve ön duruşmalar toplamda 3 oturum şeklinde, 6 duruşma ile gerçekleştirildi. Her takım hem davalı hem davacı taraf olma fırsatını yakaladı. Etkinlikte kendilerini deneme fırsatı yakalayan ve bu fırsatı verimli bir şekilde değerlendiren öğrenciler, hakem olarak desteklerini sunan Dr. Serdar Hızır, Av. Saygın Yazıcıoğlu, Av. Umut Tuga, Av. Semih Alpay, Av. Burak Dalyancı, Ar.Gör. Ali Şahbaz, Ar.Gör. Elçin Aktan, Ar.Gör. Yiğitcan Çankaya tarafından verilen geri dönüşlerle kendilerini geliştirme imkanı buldu.

Gizem KARADAĞ-Özgür ALTIN (DHA)

Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük farazi tahkim dava yarışması olma özelliği taşıyan 'Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması'na 70 farklı takım başvuruda bulundu. Bu yarışma ile hukuk fakültesiöğrencilerinin duruşmalardan önce tecrübe kazanmaları ve pratik yapmaları amaçlanıyor. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Doğa Elçin,tahkim hukukunun en çok gelişen ve tercih edilen alanlarından biri olduğunu söyledi. Özel hukukta olduğu kadar kamu hukukunda da uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümünün tercih edildiğini belirten Dr. Doğa Elçin, 'İstanbul Tahkim Merkezi'nin Hukuk Fakültesi öğrencileri için düzenlediği 'Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması'nı önemsiyoruz. Bu yarışmanın öğrencilere çok şey katacağını düşünüyoruz. Fakültemizin de bu yarışmada bir takımla temsil edilmesinin büyük bir önemi olduğunu düşünüyoruz' dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZ BÜYÜK BİR MESLEKİ DENEYİM KAZANMAKTALAR'

ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması ile öğrencilerin mesleki deneyim kazandıklarını kaydeden Dr. Doğa Elçin, şunları söyledi: 

'Öğrencilerimiz tıpkı gerçek bir davada davacı vekili ya da davalı vekili olduklarında nasıl hareket etmeleri gerektiği, hakem heyeti önünde, müvekkillerini nasıl temsil etmeleri gerektiği konusunda büyük bir mesleki deneyim kazanmaktalar. Bir olay örneği üzerinden çalıştıkları için somut olaylara hazırlık yapmaktalar. Fakat avukatlık stajı sırasında tahkime ilişkin dersler yok. Hakem heyetlerinin yanında yapılan bir staj süreci söz konusu değil. Dolayısıyla lisans eğitimi sırasında öğrencileri bu yarışmaya hazırlamak ayrı bir önem arz ediyor.

'BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR AVANTAJDIR'

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genç Hukukçular Topluluğu Başkanı İsmet Özgün Baykal ise, topluluklarının uluslararası hukuka ilişkin konferans ve etkinlikler düzenlediğini belirtti. İki senedir ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması'na katıldıklarını ifade eden İsmet Özgün Baykal, 'Dışarı da avukat olan arkadaşlarımızdan ve farklı fakültelerdeki arkadaşlarımızla konuştuğumuzda özellikle tahkim hukukunun barodayken veya sonraki çalışmalarımızda bize öğretilmeyecek olması, bizim fakültemizde tahkim hukuku dersinin hocalarımız tarafından veriliyor olması bizim için çok büyük bir avantajdır. İlerleyen zamanlarda meslek hayatına girdiğimizde önümüze gerçek dava veya duruşmalar çıkacak. O yüzden farazi dava ve duruşmalarda yarışıyor olmak bize bu konuda baya tecrübe kazandırıyor' diye konuştu.