Technofest’te Üçüncü Olan Projemiz ile “Sıfır Atık” Sloganı Hayat Bulacak
01.10.2019

İSTANBUL TEKNOFEST TÜBİTAK BİDEB yarışmasında Türkiye üçüncüsü olan “TERMOPLASTİK VE ELASTOMER GERİ DÖNÜŞÜM KIRMA MAKİNASI” proje ekibi Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ tarafından kabul edildi.

Törende Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ile birlikte Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yılmız Kaptan ve Prof. Dr. Serkan Eryılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Aydın ve proje danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Merih Şengönül de yer aldı. Projeyi gerçekleştiren öğrencilerimiz Kadır Elmas, Şafak Özden, Mercan Heval Demirci’ye belge ve hediyeleri taktim edildi.

“TERMOPLASTİK VE ELASTOMER GERİ DÖNÜŞÜM KIRMA MAKİNASI” Projesi, TÜBİTAK BİDEB tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Ankara Bölge yarışmalarında birincilik elde ettikten sonra, İSTANBUL TEKNOFEST TÜBİTAK BİDEB yarışmasına davet edildi. 81 ilden toplamda 1107 yarışmacının katıldığı TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında öğrencilerimiz ‘MAKİNA İMALATI VE OTOMOTİV’ kategorisinde TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ oldu.

Birçok yerde karşımıza çıkan “Sıfır Atık” sloganı, 16. İstanbul Bienali reklam filmindeki 7. Kıta Temsilcisi, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi'nde konuşan 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg tarafından yapılan konuşmanın yankıları sürerken çevresel sorunlar ve gelecekle ilgili endişeler büyümeye devam ediyor. Bir yandan konuyla ilgili farkındalık artarken, bir yandan dünyamızdaki yer altı ve yer üstü kaynakları hızla tüketiliyor.

Öğrencilerimizin ödül kazandıkları bu proje, çevreyle ilgili endişelerin arttığı şu günlerde geleceğe yönelik umutlarımızı güçlendirdi.

Dünyada üretilen plastiklerin yaklaşık %79’u yakılmak üzere çöp olarak beklerken, İmalat Mühendisliği öğrencilerimizin bitirme projeleri endüstride kullanılan termoplastik ve elastomer malzemelerin yerinde parçalanarak geri dönüşüme kazandırılmasını kolaylaştırmak üzere tasarlandı.

Proje kapsamında hazırlanan cihaz hacimsel olarak geniş yer kaplayan ancak ağırlık olarak son derece hafif olan plastiklerin toplama noktalarında parçalara ayrılarak, bütün halinde biriktirilmesi zor olan materyallerin ektrüzyon gibi metotlarla işlenmek üzere geri dönüşümünü hızlandırılmasını sağlıyor.

Gerek çevre, gerek ekonomik anlamda yarar sağlayacak benzer projelerin çoğalması dileğiyle öğrencilerimizi ve hocamızı başarıları için kutluyoruz.

Projeye ilişkin bilgilendirme videosunu youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.