Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz TÜBİTAK yarışmasında Ankara Bölge 2.si oldular
10.09.2020

Kenevir İpliği Eğirme Makinesi Tasarımı ve İmalatı

Ekip- İmalat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Öğrencileri: Eren Özata, Tuğçe Kurtoğlu, Berkay Rafet Şahin, Ünzile Yemişenözü, Atacan Cabar, Mertcan Önal

Danışman Akademisyenler: Dr. Öğr. Görv. Hakan Kalkan, Dr. Öğr. Üye. Merih Şengönül

Bu projeyle ham kenevir liflerini, kompozit endüstrisinde kullanılmak üzere farklı çaplardaki ipliklere dönüştürecek bir iplik eğirme makinesi tasarım ve imalatı amaçlanmıştır. Avrupa otomotiv sektöründe doğal liflerin kullanımı 2005 yılı itibariyle 45 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ne yazık ki ülkemizde ileri kompozit malzemeler ile ilgili çalışmaları destekleyecek kalite ve ölçülerde kenevir ipliği bulunamamaktadır. Ayrıca kenevir gibi doğal liflerin bir avantajı da diğer endüstriyel elyaflar gibi imalat sürecinde yüksek bir karbon ayak izi bırakmamalarıdır. Bu projeyle imalat sektöründe eksikliği hissedilen kenevir ipliğinin üretimini sağlayacak bir cihazı ortaya çıkartmak amaçlanmıştır. "Kenevir İpi Eğirme Makinesı Tasarım ve İmalatı" adlı projemiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları 2020’de "Makine İmalatı ve Otomotiv" kategorisinde Ankara Bölge ikincisi olmuştur. Covid-19 karantina şartları altında bu başarıya ulaşmış öğrencilerimizi tebrik ederiz. Projenin son aşamalarında sponsorluk yapan KSB’ye ve projemizi başından beri destekleyen Üniversitemize ve ARGEDA-TTO Direktörlüğü’ne (ATU-LAP-1920-15) teşekkürü bir borç biliriz.