Üniversitemiz ile Craft Kompozit Arasında Lisans Sözleşmesi İmzalandı
03.02.2021

Üniversitemizin öz kaynakları tarafından fonlanan, yenilikçi kompozitlerle ilgili proje çıktısı buluşun üretimi ve satışı için CRAFT Kompozit Firması ile lisans sözleşmesi imzalandı.

Lisanslama çalışmaları Atılım Üniversitesi ARGEDA TTO Direktörlüğü tarafından yürütülen proje ile ilgili ticarileştirme faaliyetlerinin Üniversite kaynaklarına ve ülke ekonomisine katkısı hedefleniyor.

Sözleşmeye konu olan çalışmalar, Üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Tolga Akış ve Dr. Merih Şengönül’ün AR-GE çalışmaları kapsamında öğrencilerimiz ile birlikte geliştirdiği kompozit üretim yöntemi ve karton bisiklet ile başladı. 2017 yılında Atılım Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ARGEDA TTO) Direktörlüğü tarafından yapılan patent başvurusu ile devam eden süreç, imzalanan lisans sözleşmesi ile bir aşama daha kaydetti. 

Proje kapsamında geliştirilen teknolojiyle tamamen doğal liflerden üretilecek olan kompozit maddeler, dayanıklılıklarıyla alışılagelmiş ürünlerden farklı olarak, karbon ayak izinin düşmesini sağlayarak doğaya zarar vermeyecek. Proje kapsamında üretilen karton bisiklet ile bir prototip yapılmış, çalışmalarda önemli bir örnek elde edilmişti.  Fiberglas veya karbon fiber kompozitlerin dışına çıkılarak özel bir kompozit üretilmesi durumunda, havacılık ve savunma gibi sektörlerde de kullanım alanı yaratılabilecek.  Konuyla ilgili çalışmalar yürüten ve 2018 yılında mezun öğrencilerimiz Kaan İNAM, Burak BAĞCI, Yekta Özden ÇELEBİ, Özgün ÖĞRETMEN, Şafak ÖZDEN tarafından Teknopark Ankara’da kurulan Craft Kompozit, geleneksel kompozit üretiminin yanı sıra selülozik maddeler ve doğal lifler kullanarak otomotiv, savunma ve havacılık sektörlerine alternatif kompozit ürünler üretiyor. Firma yenilikçi yöntemleri ve ileri kompozit teknolojisi ile sektöre alternatif kompozit malzemeler kazandırıyor.

ARGEDA TTO Direktörlüğü danışmanlığı ve desteği ile teknolojinin daha ileri aşamalar için geliştirilmesi ve yeni patent başvuruları yapılması hedefleniyor.