Çeyrek Asırda Büyüyen Hedeflerle Atılım Devam Edecek
01.11.2022

Atılım Üniversitesinin geride bıraktığı çeyrek asırlık yolculuğu belgeleyen film, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının konseri öncesinde akademik-idari personel ve öğrencilerimizin katılımıyla izlendi.

CSO Ada Ankara’da 30 Ekim 2022’de gerçekleştirilen etkinliğe Mütevelli Heyet Başkanı Sn. Yalçın Zaim, Mütevelli Heyet Üyesi Sn. Zerlin Zaim, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yılmaz Kaptan ve Prof. Dr. Serkan Eryılmaz başta olmak üzere akademik ve idari personel, öğrenci ve mezunlarımız ile aileleri katıldı.

CHP Milletvekilleri Sn. Uğur Bayraktutan ve Sn. Utku Çakırözler, İyi Parti Milletvekili Prof. Dr. Ayhan Altıntaş ve eşleri, İyi Parti Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay ve eşleri, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Haldun Müderrisoğlu, Yargıtay 5. Daire Başkanı Sn. Yaşar Şimşek ve eşleri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sn. Mustafa Akış ve eşleri, Gölbaşı Kaymakamı Sn. Erol Rüstemoğlu, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Kayyum Heyet Başkanı Sn. H. Abdullah Kaya ve Eşleri, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Tülay Baydar Bilgihan ve eşleri, Bayındır Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı ve Tıbbi Hizmetler Direktörü Prof. Dr. Oğuz Okan Karaeminoğulları, Medicana International Ankara Hastanesi Başhekimi ve Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Türkmen Sarıyıldız konuklar arasında yer aldı.

Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Yalçın Zaim’in eğitime gönül vermiş aile mirasıyla oluşan ideallerini gerçekleştirmek için attığı adımlar, üniversitemizin ilk mensuplarıyla üstesinden gelinen zorluklar ve ulaşılan başarılar yapılan film ile kayda alındı.

Cumhuriyetimizin 99. Yılının kutlandığı ve 100. Yılına girildiği ilk gün yapılan etkinliğin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, açılış konuşmasında “Ben manevi miras olarak hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar.” Bundan 89 yıl önce 1933 Cumhuriyet Bayramı konuşmasında böyle söylüyor Mustafa Kemal Atatürk. Onun manevi mirasçısı olabilmek… Akıl ve bilimin rehberliğinde üniversite kurarak, üniversitenin bir parçası olarak, ilmi, irfanı, vicdanı hür gençler yetiştirerek, Cumhuriyeti yükseltmek ve yaşatmak görev ve ülküsüyle eğitim görerek hep birlikte bu payeye ulaşmaya çalışmaktan daha onur verici ne olabilir ki? Atatürk’ün çizdiği yolda, gösterdiği hedef doğrultusunda, onun manevi mirasçısı olabilme çabasıyla 15 Temmuz 1997 tarihinde kuruluş yasasının TBMM’de kabul edilmesiyle başlayan öykünün yirmi beşinci seneyi devriyesi bu yıl.

O sene üç fakültede 259 öğrenciyle başlayan serüven bugün 7 fakülte, 4 yüksekokul ve 3 enstitüde 10 bin 300 öğrenci ile sürüyor. Bir yükseköğretim kurumuna üniversite denilebilmesi için temel şart olan araştırma ve bilgi üretimi konularında ta o günlerde konulan hedefler bugün meyvelerini veriyor. Atılım Üniversitesi Dünya sıralamalarında ilk 1200 içerisinde yer alıyor, Matematik ve Fiziksel bilimler dünya sıralamasında ilk 600’e giriyor, ülkemizde yapılan farklı sıralamalarda 80 vakıf üniversitesi içerisinde ilk 10’da kendine yer buluyor, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon programında 5 yıllık tam akreditasyon almaya hak kazanan ilk 15 üniversite arasında bulunuyor. Ayrıntılarını az sonra sunulacak filmde izleyeceğiniz tüm bu gelişmeler yalnızca 25 yıllık bir zaman diliminde gerçekleşiyor.” sözleriyle üniversitemizin kuruluşundan günümüze kadar kat ettiği yolculuğuna değindi.

Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ üniversite kavramının evrensel yapısını “Dünyanın ilk üniversitelerinin kurulduğu coğrafyalarda o günlerden bugüne devletler kuruldu, yıkıldı. Yüzlerce, binlerce farklı kurumlar oluştu, yerlerini yeni kurumlara bıraktı. Ama o üniversitelerin birçoğu bugün hala ayakta, geçmişten geleceğe ışık tutmaya devam ediyor. Bir toplumun, bir ülkenin, bir toprağın en köklü kurumlarıdır üniversiteler. Devletler değişir, düzen, kurallar, hukuk değişir, yönetenler, yönetilenler değişir ama üniversite değişmez çünkü üniversite evrenseldir. Bu açıdan baktığınızda üniversitenin yaşından söz edemezsiniz. Kurulduğu günden ebediyete giden yolda üniversite hem gelenektir hem çağdaşlıktır hem geleceği aydınlatan bir meşaledir. Sonraki nesillerin teminatıdır, evrensel bilginin ana kaynağıdır. Dolayısıyla, yüzyıllar boyu bu sorumluluk anlayışıyla görevini yerine getirecek bir üniversite için çeyrek asır kısacık bir süredir, emekleme aşamasından ayakları üstünde durma evresine geçebilmesine ancak yetecek bir zaman dilimidir. İşte bu nedenle, bugün, çeyrek asırlık ama gencecik bir üniversitedir Atılım Üniversitesi.” cümleleriyle dile getirdi.

Mütevelli Heyet Başkanımız Sn. Yalçın Zaim, Mütevelli Heyet Üyemiz Sn. Zerlin Zaim, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Yılmaz Kaptan ve Serkan Eryılmaz, Genel Sekreterimiz Abdulaziz Şeren, üniversitemizin ilk akademik personellerinden Doç. Dr. Çiğdem Turhan, dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Yılser Devrim, Prof. Dr. Veli Cengiz Özalp, Prof. Dr. Atilla Cihaner, ilk mezunlarımızdan Türker Yanık’ın yer aldığı filmin gösteriminin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının konseri ile 25. Yıl kutlama etkinliği sona erdi.

Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sn. Yalçın Zaim ve kurucularımız arasında yer alanlar başta olmak üzere gelişimine katkı sağlayan tüm akademik ve idari personelimiz, mezun ve öğrencilerimizi kutluyor, geleceğe umut ve gururla bakacak nesiller yetiştirecek üniversitemize nice başarı dolu yıllar diliyoruz.

Atılım Devam Edecek.