Atatürk ve Türk Dili Konulu Konferans
11.11.2008

Atılım Üniversitesi Stratejik Araştırma ve Organizasyon Topluluğu  tarafından düzenlenen Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr Recep Toparlı’nın konuşmacı olduğu “Atatürk ve Türk Dili” konulu konferans Cengiz  Yenerim Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

04 Kasım Salı günü yapılan konferans ana dilimizin  geçmişi temalı film gösterimi ile başladı.
Filmin ardından Toparlı, Türk Dil Kurumunun yetkileri ve amaçları konusunda bilgi vererek esas olarak iki görevleri olduğunun altını çizdi ve bunları Türkçe’yi yabancı dillerin istilasından kurtarmak ve dilimizi güzelleştirmek olarak sıraladı.

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın ardından kültür savaşı da vererek Türkçeye sahip çıktığını sözlerine ekleyen Toparlı, Ulu Önder’in özel çabaları ve şahsi mirasıyla bu kurumu oluşturduğunu ifade etti.

Türkçenin en eski  dilden biri olduğunu’nun altını çizen Toparlı, Dünya üzerinde 250 milyonu aşkın insanın Türkçe konuştuğunu belirterek akrabalık, renk ve yemek adları bakımından dilimizin oldukça zengin olduğuna dikkat çekti.

Türk Dil Kurumuna ait web sitesi hakkında da izleyicileri bilgilendiren Toparlı,  650 bine yakın sözcüğün güncel sözlük bölümüne akarıldığını ve kulanıcıların kaynak olarak kullanabileceklerinin altını çizerek sözcüklerin anlamlarına ve 100 bini aşkın kelimenin telaffuzuna ulaşabileceklerini belirtti.

Son olarak Atatürk’ün “Türk Dili dillerin en zenginidir” sözlerine vurgu yapan Toparlı, Türkçe’nin yok olma teklikesinin olmadığını buna karşın  yozlaşma tehlikesine karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.