Atılım Üniversitesi Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi 17. Üniversitesi
10.07.2013

Atılım Üniversitesi Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi 17. Üniversitesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi"ni açıkladı.

Geçtiğimiz yıl açıklanan bu endekste Atılım Üniversitesi Türkiye’de yer alan üniversiteler arasında 20., vakıf üniversiteleri arasında ise 8. sıradaydı.

2014 yılında ise öğretim üyesi sayısı 50’nin üzerinde olan üniversiteler içerisinde Atılım Üniversitesi 17. sırada yer aldı. Atılım Üniversitesi aynı endekste vakıf üniversiteleri içinde ise 6. olarak yer aldı.

Dünya standartlarında araştırmalarıyla sanayiye destek vermek üzere 2010 yılında kurulan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi ile (bkz. http://msmm.atilim.edu.tr/) Atılım Üniversitesi özel sektör – üniversite işbirliğini geliştirmek için sürekli çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalardan bir tanesi ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu yaratıcı ve araştırmacı mezunlar yetiştirmeyi hedefleyen Atılım Üniversitesi’ndeki Lisans Araştırma Programı LAP’tır. Bu programda lisans öğrencileri eğitimlerinin erken yıllarından itibaren takımlar halinde öğretim üyelerinin önderliğinde bir akademik yıl boyu araştırma projeleri yürütmekte ve bunun için Üniversite’den maddi destek alabilmektedir (bkz. http://argeda.atilim.edu.tr/tr/lap). Sanayi tarafından desteklenen projelerde, öğrenciler bir sanayi kuruluşunun sunduğu problemin çözümünü araştırmaktadır. Diğer bir çalışma da son yıllarda her dönem seçmeli olarak verilen ve değişik disiplinlerden öğrencilerin aldığı ve şirket kurmak için projeler yaptığı Girişimcilik Projeleri dersi ile gerçekleşmektedir. Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrencilere KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Katılım Belgesi verilmektedir. Bu konudaki en yeni yatırım, KOSGEB ile hazırlanan protokol ile üniversite yerleşkesi içinde kurulan KOSGEB - ATILIM Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi ATILIM - TEKMER’dir.  

http://www.atilim.edu.tr/haber/kosgeb--atilim-universitesi-teknoloji-gelistirme-merkezi-tekmer-kuruldu--3652

Teknoloji geliştirme merkezinin kuruluşu ile öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve bölgemizin teknoloji alanında çalışacak girişimcilerine verimli bir çalışma ortamı sunulması hedeflenmiştir. Üniversite sanayi işbirliğinin somut bir adımı olan TEKMER kuruluşunun bilimsel araştırmalar ile sanayi kuruluşlarını buluşturması, yenilikçi girişimciliğe destek olması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Üniversitemiz girişimciliğe verdiği desteğin bir parçası olarak KOSGEB ile birlikte Yeni Girişimci Desteği Programı başvurularını da kabul etmeye başlamıştır.