XVII. Uluslararası Kömür Hazırlama Kongresi İstanbul’da Yapıldı
05.11.2013

XVII. Uluslararası Kömür Hazırlama Kongresi (ICPC)  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın himayelerinde 1-6 Ekim 2013 tarihinde İstanbul’da  Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. 1950 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen bu kongreye Türkiye ilk defa ev sahipliği yapmıştır.

Uluslararası Kömür Hazırlama Kongrelerinin amacı, dünyanın hertarafındaki kömür hazırlama uzmanlarını biraraya getirerek kömür hazırlama ve kömür teknolojileri  konularındaki yeniliklerin aktarılmasını ve gelişmelerin  tartışılmasını sağlayacak bir platform oluşturmaktır. 2013’e kadar her dört senede bir yapılan bu kongreler, XVII.ICPC’den itibaren üç senede bir yapılmaya başlanmıştır. XVIII.ICPC 2016 yılında St.Petersburg kentinde yapılacaktır.

XVII.ICPC,  Uluslararası Organizasyon Komitesi’ nin (IOC) önderliğinde ve ev sahibi ülke Türkiye’nin IOC üyesi olan Prof.Dr.Gülhan Özbayoğlu’nun başkanlığında  gerçekleştirilmiştir. Kongrenin teknik sekreterliğini Prof.Dr.Ali İhsan Arol üstlenmiştir. Kongrede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sayın Doç.Dr.Murat Mercan açılış konuşması yapmışlardır.

ICPC’nin Uluslararası Organizasyon Komitesi Üyeleri , dünyanın en önemli kömür üreticisi olan 12 ülkenin temsilcilerinden oluşmaktadır.  IOC’de ayrıca dört ülke de aday statüsünde  temsil edilmektedir.

XVII. ICPC’ye  25 farklı ülkeden  525 delege katılmıştır. Dört gün süren kongrenin teknik oturumları iki ayrı salonda gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 230 bildiri özetinden seçilen 121 tam bildiri sözlü olarak sunulmuştur. Kongrede,  kömür karakterizasyonundan atık depolamaya kadar farklı konular tartışılmıştır. XVII.ICPC’nin ana teması diğer ICPC kongre temalarından çok farklılık göstermese de kongrede özellikle suyun tekrar kullanımı konuları önem kazanmış, benzer doğrultuda susuzlandırma ve kuru temizleme işlemleri yoğun olarak tartışılmıştır. Bütün bildiriler kongre bildiri kitabında basılmış, ayrıca CD olarak da delegelere dağıtılmıştır. Bildirilerden seçilen yaklaşık 10 bildiri International Journal of Coal Preparation and Utilization tarafından çıkarılacak özel sayıda basılacaktır.

Kongre kapsamında, teknik oturumların yanısıra,  kömür hazırlama makina ve teçhizat üreticilerinin ürünlerini sergiledikleri  ve hizmet sektörünün yer aldığı bir sergi de  delegeler tarafından ilgiyle gezilmiştir. Kongrenin başarısında yurtiçi ve yurt dışından temin edilen destekler büyük rol oynamıştır. Kongre başkanı ve teknik sekreter kongreyi destekleyen tüm  kuruluş ve firmalara teşekkürü bir borç bilirler.

XVII.ICPC’de kongre sırasında şehiriçi ve kongre sonrasında ise Türkiye turları düzenlenmiş, ayrıca kongre sırasında sunulan sosyal programlar delegeler tarafından çok beğenilmiş ve kongreyi unutulmazlardan birisi  yapmıştır.