Mühendislikte Yeni Yaklaşımlar
05.11.2013

Mühendislikte Yeni Yaklaşımlar ve
Gelecekte Mühendislerden Beklentiler Konferansı

 

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü tarafında Bölümün son sınıf öğrencilerine mezuniyet sonrasında kendilerini bekleyen sorunlara çözüm üretme kabiliyeti kazandırma amacı ile bir konferans gerçekleştirildi.

 

04.11.2013 tarihinde Mühendislik Fakültesi Kemal Zaim Sunel Konferans Salonunda gerçekleşen sunum Prof. Dr. Mahmut Kiper tarafından verildi.

 

Prof. Dr. Kiper konuşmasında kısaca şunlardan bahsetti; Mühendis teknolojiyi yani yaşamı biçimlendirir ve bu konuda toplumsal ve evrensel sorumluluk taşır. Yeni gelişmelerde teknolojinin artan rolüne bağlı olarak mühendisin rolü ve alması beklenen formasyonda da önemli gelişmeler olmaktadır.

 

Günümüzde mühendisten beklentiler giderek artmakta ve işlevlerine araştırma, teknoloji geliştirme ve inovasyon süreç ve ekiplerinde yer alma gibi önemli bileşenler de eklenmektedir. Bu gelişmeleri tetikleyen unsurların başında teknoloji yarı ömrünün çok kısalmış olması buna yol açan temel neden olarak bilginin çoğalma ve yayılma  hızının ivmesel bir artış göstermesi gelmektedir. Ve bu gelişmelerin kaynağı olan araştırma, teknoloji geliştirme ve inovasyon faaliyetlerindeki ilerlemelerin sonucunda yakın gelecekte kullanılacak teknolojilerin yüzde 70’inin henüz bilinmediği, buna karşılık aynı dönemde bugün ki çalışan nüfusun yüzde 70’inin çalışmaya devam edeceği öngörülmektedir.

 

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak çağdaş mühendisten ;

  • Hayat boyu öğrenme potansiyel ve dinamizmi;
  • Çalıştığı ortamlarda da öğrenen organizasyonu yaratabilme becerisi;
  • Bilgi yönetimi becerisi;
  • İşletme düzeyinde izlenecek teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon politikasını tasarlama ve yönetme becerisi;
  • Çok disiplinlilik ya da farklı disiplinler açısından da dünyaya bakabilme, olguları çözümleyebilme yeteneği;
  • Farklı disiplinlerden ya da farklı kültürlerden olanlarla iletişim kurabilme, işbirliği ve takım çalışması yapabilme becerisi gibi içselleştirilmesi kolay olmayan ve edinilmesi zaman alan ilave özellikler aranmaktadır.

 

Bu söylenenlere ek olarak çağdaş mühendisten teknolojinin toplum adına denetimini ve irdelemesini yapması da beklenmektedir. Çünkü, günümüzdeki teknolojik gelişmeler bir yandan hayatı kolaylaştırırken öte yandan açık ve kesin yanıtlar verilmesinin mümkün olmadığı sorular ve sorunlar da ortaya  çıkarabilmektedir. Bu nedenle mühendisten geliştirdiği ve kullandığı teknolojinin çözdüğünden fazla sorun çıkarmaması için sınırları ve hedefleri belirlemeleri de istenmektedir.