İran Büyükelçisi Alireza Bıkdeli Diplomacy O'clock çerçevesinde Atılım Öğrencileriyle Buluştu
04.12.2015

Ortadoğu'da İran ve Türkiye İlişkileri Konferans Özeti

Atılım Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler bölümünde bir gelenek haline gelmiş Diploma O'clock konferanslarının 2014-2015 güz dönemindeki ilk konuğu sayın İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Alireza Bikdeli oldu. "Ortadoğu'da İran ve Türkiye" başlıklı konferans Atılım öğrencileri ve Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyeleri tarafından büyük ilgi ve alaka ile 1 Aralık 2015 tarihinde Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Konferans açılışını Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Hasan Ünal yaparak sayın Bikdeli'yi kürsüye davet etti. Büyükelçi Bikdeli konuşmasına Türkçe başlayarak Diplomasi O'clock programı dahilinde öğrencilerle bir araya gelişinin memnuniyetini dile getirdi. 

Bikdeli konferans süresince İran ve Türkiye arasındaki ortak değerleri ve çıkarları vurgulayarak bu iki devletin arasında derin bir işbirliği geliştirilmesine hiç bir engelin bulunmadığını dile getirdi. Öğrencilere; İran'a gidip, İran'ı kendi gözleriyle görmelerini tavsiye eden Bikdeli, ne İran'ın ne de Türkiye'nin Batı medyasında gösterildiği gibi olmadığını ekledi. Ortak kimliğimizin ve ortak tarihimizin varlığını ortaya çıkarmak için her iki millettin karşılıklı ziyaretlerde bulunmasını faydalı olacağını söyledi. 

Ortadoğu siyasetine binaen, Türkiye ve İran arasında Batı ülkelerinin iki ülke arasında ihtilaf çıkarmaya çalıştığını ve Batılı ülkelerin kendi çıkarlarına ters düştüğü için tarih boyunca Ortadoğu bölgesinde devletler arası işbirliğini engellemeye teşebbüs ettiklerini ileri sürdü. İlaveten, Ortadoğu'nun siyasi ve toplumsal istikrarsızlığının altında Amerika ve Avrupa'nın çıkar odaklı politikalarının yattığını ileri sürdü. Suriye'nin durumuna ilişkin, her devletin kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu söylerek, Suriye iç politikasının self determinasyon ilkesine dayanarak çözülebileceğini söyledi. İleri süreçlerde bölgede  İran, Türkiye ve Mısır'ın liderlik edeceği bir Ortadoğu ittifakının gerçekleştirilebileceğini savundu. Günümüze ait zamanda ise İran ve Türkiye'nin ortak kimlik ve değerler doğrultusunda güçlü bir işbirliği oluşturulabileceğini vurguladı.

Konferans öğrenciler ve öğretim üyelerinin soruları ile son bularak, konferans bitiminde sayın Bikdeli ile hatıra fotoğrafları çekinildi.