Engelsiz Adalet Projesi Ön Çalıştayı
11.02.2019

Ankara Barosu ile Atılım Üniversitesi’nin ortak çalışması olan “Engellilerin Adalete Erişimi” konulu “Engelsiz Adalet Projesi Ön” çalıştayı, 8 Şubat 2019 Cuma günü, Ankara Barosu Eğitim Merkezi Atilla Sav Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.


Çalıştay, Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan’ın açılış konuşması ile başladı. Sağkan dezavantajlı grupların gerek yargılama makamlarında gerekse kolluk, noter ve yaşadıkları bölgelerde adalete erişimlerinin bilinçli ve etkin çalışma ile kolaylaştırılmasının önemini dile getirdi. Ankara Barosu Engelli Hakları Merkezi’nin bu amaçla kurulduğunu, Adalet Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle yapılacak ortak çalışmalar ile hizmetin engellilere bizzat ulaşımının ve denetiminin sağlanmasının mümkün olduğunu belirten Sağkan Ankara’da yaşayan engelli bireylerin Adli Yardım ve CMK hizmet alımındaki düzenlemelerin yenilenmesi gerekliliği üzerinde durdu.


Klinik çalışma şeklinde gerçekleştirilen çalıştay, Atılım Üniversitesi Dekan Yardımcısı Dr. D. Çiğdem Sever’in sunumu ve yönetimi ile Arş. Gör. Sevil Yıldız’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.


Ankara Barosu yönetim Kurulu üyeleri Av. Meltem Akyol ve Av. Cem Aksu’nun katkı sağladığı çalıştayda, Baro temsilcisi olarak Yönetim Kurulu üyeleri Av. Güzin Tanyeri, Av. Burcu Mine Gargın ile Av. Deniz Özbilgin, Av. Mert Ekinci, Av. Umut Bülbül, Av. Gözde Nur Oğuz görev aldı. Çalıştaya ayrıca Adana Barosu’ndan Özlem Kara, Av. Derya Söyler, Bahar Melek Öğrü ile Diyarbakır Barosu’ndan Av. Ömer Baran ve Adalet Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı Tetkik Hakim Cemil Sarı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Şube Müdür Vekili Nur Eda Koç ile Sosyal Hizmet Uzmanı Arife ülkem Karabulut katıldı. STK’lar ve yerel yönetimlerin uzman kadroları ile tüm Ankara’da uygulanması hedeflenen Ankara Barosu Projesi, bugüne kadar sosyal haklarına ulaşamayan ve ayrımcılığa uğrayan engelli bireylerin temel haklarına kavuşmalarını sağlamayı hedeflemektedir.


Çalıştaya katkı sunan STK ve temsilcileri: İşitme Engellileri Derneği’nden Onur Cantimur, Eşit Hakları İzleme Derneği’nden Bahar Bostan, Türkiye Spina Bifida Derneği’nden Nurdan Anlı, Engelliler Konfedarasyonu’ndan Turhan İçli ve Özel İnsanlar Derneği’nden Esra Işık.

Çalıştaya Katkı Sunan yerel yönetimler ve temsilcileri: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Gül Gökcan, Yenimahalle Belediyesi’nden Emrullah Yılmaz, Etimesgut Belediyesi’nden Ahmet Can Çağıran, Kahraman Kazan Belediyesi’nden Züleyha Akdere, Keçiören Belediyesi’nden Aynur Özdemir, Pursaklar Belediyesi’nden Ramazan İpek ve Polatlı Belediyesi’nden Mehmet Dilek.