Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2019 ELFA Genel Kurulu'ndaydı
15.04.2019

İki yıldır üye olunan Avrupa Hukuk Fakülteleri Derneği’nin 10-12 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen ELFA Genel Kurulu ve Konferansı’na Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi adına Prof. Dr. Aynur Yongalık ve Dr. Öğretim Üyesi Dilşad Çiğdem Sever katıldı. 

Bu yılki konferans konusu Avrupa Hukuk Eğitiminde Entegrasyon ve Çeşitlilik (Integration and Diversity in European Legal Education) olarak belirlenmişti. Açış konuşmalarının ardından Floransa’da bulunan Avrupa Üniversite Enstitüsü (European University Institute) Başkanı Prof. Dr. Renaud Dehousse açılış konuşmasını yaptı. Dehousse konuşmasında Avrupa Birliği ve öncesindeki bütünleşme fikrinin doğuşundan günümüze yaşanan gelişmelerden ve Avrupa’da özellikle bütünleşme ve çeşitliliği sağlamak konusunda yaşanan güçlüklerden bahsetti. Ardından 2014 yılından bu yana yapılan Avrupa hukuku alanında yazılan doktora tezi ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl 19 doktora tezi başvurusu sonucunda birincilik ödülünü Avrupa Anayasası’nın dönüşümüne ilişkin tez aldı. 

“Avrupa Mahkemelerinde Karşılaştırmalı Hukuk” başlıklı birinci oturumda Avrupa Birliği Adalet Divanı yargıçlarından Dr. Celestina Iannone, Alman Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Göttingen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Andreas Paulus ve Toulouse I Capitole Üniversitesi’nden ve Yüksek Mahkeme üyesi Prof. Dr. Sylvaine Poillot Peruzzetto konuşmacı olarak yer aldı. Akademisyen kökenli ve halihazırda yargıç sıfatına da sahip olan üç konuşmacı da kendi mahkeme deneyimlerinde mahkemelerin başka ülkelerin mahkemelerinin verdiği kararların kararlarda nasıl yer aldığı ve aynı zamanda uluslar arası mahkeme kararlarının nasıl kullanıldığına ilişkin dava örneklerine yer verdiler. Bu konuda Sylvaine Poillot Peruzzetto yüksek mahkemelerde bulunan karşılaştırmalı hukuk ofislerinin nasıl bir işleyişe sahip olduğundan ve yargıçların karar alma sürecinde bu ofisten nasıl yararlandıklarından bahsetti. 

İkinci oturumdan önce bir önceki yıl üzerine konuşulan ve ELFA’nın yanısıra SEALS (Güneydoğu Hukuk Fakülteleri Birliği), Avustralya Hukuk Fakülteleri Dekanları Konseyi, Çin Hukuk Fakülteleri Derneği, Latin Amerika Hukuk Fakülteleri Derneği’nin katılımıyla kurulmasına karar verilen GLEAC (Küresel Hukuk Eğitimi Konsorsiyumu) hakkında bilgi verildi ve GLEAC’ın ilk toplantısının Florida’da yapılacak 2019 SEALS konferansının bir parçası olarak yapılacağı duyuruldu. GLEAC’ın ilk hedeflerinden biri olarak Dünya Hukuk Eğitimi Rehberi’nin hazırlanması fikri anlatıldı. Bu rehberde dünyadaki tüm ülkelerde hukuk eğitiminin nasıl olduğuna ilişkin temel bilgilerin yer alacağı belirtildi. 

İkinci oturum yine geçen yıl üzerinde çalışılmasına karar verilen Avrupa hukukçusu projesine dahil olan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Verónica Ruiz Abou’nun başkanlığında yürütülen oturumda Ulusal Hakim Okulu’ndan Maxime Antier (École Nationale de la Magistrature), Prof. Dr. Patrick Hugg (Loyola University College of Law), Prof. Dr. Mary Catherine Lucey (University College Dublin) ve Prof. Dr. Lukas Rass Masson (Université Toulouse I Capitole) konuştu. Oturumda Avrupa Hukukçusu projesi kapsamında yapılan iki toplantı ve bu toplantılarda ortaya atılan fikirler aktarıldı. Avrupa değerlerini içselleştirmiş bir hukukçuluk pratiği için ne gibi beceri ve yetkinlikler gerektiği ve bunun için neler yapılabileceğine ilişkin görüşler ileri sürüldü. Diğer yandan günümüzde uluslar arası hukukun etkisiyle hukuk eğitiminde farklı hukuk sistemlerin öğretilmesi gereği ve hukuki çoğulculuk konusundaki görüşler ileri sürüldü. 

İlk günün son oturumunda paralel oturumlardan “The role and perspectives of European journals: Who needs European journals?” takip edildi. ELFA Yönetim Kurulu’ndan Prof. Dr. Marek Grzybowski’nin başkanlığında yürütülen oturumda Mrs. Eva te Dorsthorst (European Law Students Association), Prof. Dr. Nigel Duncan (The City Law School) ve Alison McDonnell (University of Leiden) katıldı. Oturumda daha önce ELFA tarafından çıkarılan ve son Genel Kurul’da yeniden basılması ihtimalinin değerlendirilmesine karar verilen Journa of Legal Education için yapılanlar, ne tür bir yapı öngörüldüğü aktarıldıktan sonra McDonnell’ın 50 yıl aşkın zamandır çıkarılan Common Market Law Review deneyimi üzerine paylaşımları ile ELSA tarafından yürütülmeye başlatılan yayın faaliyetleri anlatıldı. 

Toplantının son gününde günümüzde önemli tartışma alanlarından biri olan “transatlantik data akışı, siber güvenlik ve özel hayatın korunması” (Transatlantic data flows, cyber security, and privacy protection) başlıklı oturum Prof. Dr. Josep Maria de Dios Marcer başkanlığında başladı. Avrupa Birliği AB Komisyonu Dijital Ekonomi ve Toplum Komiseri Mariya Gabriel’in mesajıyla başlayan oturum Avrupa Birliği düzenlemelerinin ele alındığı oturum Prof. Dr. Leo Martinez (University of California, Hastings College of the Law), Prof. Dr. Ugo Pagallo (University of Turin) Prof. Dr. Russell Weaver (University of Louisville, Louis D. Brandeis School of Law) katılımıyla gerçekleşti. Oturumda dijital dönüşümün hukuk düzenine etkisi ve başta siber güvenlikle ilgili olmak üzere 26 Temmuz 2000 tarih ve 2000/520/EC sayılı Avrupa Komisyonu Kararı, Adalet Divanı’nın konuyla ilgili önemli kararları, Avrupa Birliği’nin ve özellikle de 2016 yılında kabul edilen Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) - 2016/679 sayılı Tüzük ve bu düzenlemenin ulusal hukuklar üzerindeki etkisi değerlendirildi. 

Son oturumda yapılan ELFA Genel Kurul’unda yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi ve bir sonraki toplantının Varşova Üniversitesi (The University of Warsaw) ev sahipliğinde Varşova’da yapılmasına karar verildi.