LODER II. Eğitimcinin Eğitimi Programı
26.04.2019

LODER’İN II. “EĞİTİMCİNİN EĞİTİMİ” PROGRAMI 12-13 NİSAN 2019 TARİHLERİNDE TİCARET BAKANLIĞI EĞİTİM MERKEZİ/ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Lojistik Derneği (LODER) ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ile Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu’nun koordinasyonuyla düzenlenen II. Eğitimcinin Eğitimi programı kapsamında “Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları” eğitimi 12-13 Nisan 2019 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi.

Eğitime; LODER Başkanı ve Lojistik Eğitim Standartları (LES) Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, LES Komitesi üyeleri Pîrî Reis Üniversitesi DMYO Öğretim Görevlisi Barbaros Büyüksağnak ve KeyLine Genel Müdürü Dr. Kayıhan Ö. Turan ile eğitimin koordinasyonunu sağlayan Gümrük E. Müsteşarı ve Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu ve bölüm hocalarından Doç. Dr. Neslihan Turguttopbaş dahil 30 farklı üniversiteden ve lojistik sektöründen toplam 37 akademisyen ve temsilci ile Ticaret Bakanlığı’ndan beş uzman katıldı.

Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, gümrük teşkilatının geçmişten bugüne gelişimini ve bugün geldiği noktayı, çağın gereklerine uygun altyapı ve vizyonu ile geleceğe yönelik hedeflerini dile getirdi.

İlk olarak Ankara Gümrük Müdürü Mehmet Sağlam genel olarak gümrük işlemleri, gümrük rejimi uygulamaları, gümrük muhafaza uygulamaları vergilendirme ve vergi hesabı konuları ile ilgili faydalı bilgileri örnekleri ile birlikte aktardı.  Daha sonra TOBB TIR ve ATA Karnesi Müdürlüğü’nden E. Yaşar Çakmak, TIR Sözleşmesi ve TIR Karne kullanımı, eTIR ve Ortak Transit Sözleşmesi, NCTS’ye dair açıklayıcı bilgiler verdi. Öğleden sonra Ankara Lojistik Üssü/Kazan’da saha ziyareti yapılarak yerinde saha operasyon ve gümrük uygulamaları görüldü.

İkinci gün, Gümrük Uzmanı A. Ercan İlgüz tarafından; gümrük tarifesi, tarifenin belirlenmesi, bağlayıcı tarife, eksik veya hatalı beyan, kıymet, kıymet belirleme yöntemleri, menşe, menşe kuralları, belgeler, usulsüzlük ve ihlaller, cezalar ve uzlaşma başlıkları altında verilen detaylı bir eğitim ile başladı. Daha sonra Gümrük Uzmanı A. İhsan Yiğitoğlu tarafından konteynerler için beyan ve elektronik işlemler, yasal süreler ve süre uzatımı konusu detayları ile aktarıldı.  Son olarak Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Aslıhan Çelebi gümrük beyannamesi hazırlanması ve gümrük idaresine sunulması, tamamlayıcı belgeler ve uygulamada karşılaşılan durumlar hakkında bilgi vererek eğitimi tamamladı.

Eğitimler; Gümrük E. Müsteşarı ve Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu ve Ankara Lojistik Üssü İşletme Müdürü ve aynı zamanda bölüm hocalarımızdan olan Öğr. Gör. Nurcan Ö. Sunay koordinasyonunda gerçekleştirildi.

Eğitim sonunda test ve açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav yapıldı. Sınav sonunda başarılı olanlara LODER Başarı Sertifikası verildi.