University of Maribor ile İşbirliği
01.07.2019

Bölüm olarak, gümrük idareleri, hava ve deniz limanları, ihracatçı birlikleri, serbest bölgeler, lojistik firmaları, gümrük müşavir firmaları bünyesinde işleyişin nasıl olduğunun öğrenciler tarafından yerinde incelenebilmesi, derslerde öğrenilen teorik bilginin pratikte nasıl gerçekleştirildiğinin öğrenilmesi için bölümümüzde her yıl teknik geziler düzenlenmeye çalışıyoruz. Bu teknik geziler kapsamında; 2016 Baharında Mersin serbest bölge, liman işletmesi ve gümrük müdürlüğü gezisi, 2017 yılında ise üniversite tarihinde ilk defa yurt dışı gezisi düzenlenmiş, 17 öğrencimiz ile  Budapeşte Corvinus University işbirliği neticesinde Macaristan’a gitmiştik.

Bu gezilerin devamı olarak 18-23 Ekim 2018 tarihlerinde 16 öğrencimizin katılımı ile Slovenya ve İtalya gezisi yaptık. Bu gezinin amacı deniz limanlarındaki lojistik işlemlerinin yerinde görülmesi ve lojistik alanında iyi bir üne sahip olan Slovenya Maribor Üniversitesi ile akademik işbirliği gerçekleştirilmesiydi. Öğrencilerimiz, Slovenya Koper Limanı ve İtalya Trieste Limanındaki Ro-Ro taşımacılığı süreçleri, limandaki TIR, dorse, çekici ve konteynerlerin sahaya istiflenmesi, gemi boşaltılması ve yüklenmesi işlemleri yerinde izleyerek, limanlardaki depo ve ambarlar hakkında ilgililerden bilgiler aldılar ve bunun yanı sıra bu gezide öğrencilerimiz Fernetti Tır Parkı’nı da ziyaret ederek RO-LA taşımacılığı hakkında bilgi edindiler. Gezinin akademik ayağı olan University of Maribor ziyaretinde ise her iki üniversitenin öğrencilerinin ve hocalarının katıldığı bir panel düzenlendi.

 İtalya-Slovenya gezisinin ikinci ayağı olarak, öğrencilerimizle gerçekleştirmiş olduğumuz bu gezi esnasında kurulan sıcak ilişkilerimizin devamı niteliğinde 19-20 Haziran 2019 tarihleri arasında University of Maribor’dan Faculty of Logistics Dekanı Sayın Prof. Dr. Bojan Rosi ile Fakülte öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. Borut Jereb’i ağırladık. Konuklarımız ile Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ve Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Serkan Eryılmaz’ın makamlarında ziyaret edilmesinin ardından,  Fakülte Dekanımız Sayın Prof. Dr. M. Mithat Üner Hocamız ile görüşme gerçekleştirilmiş ve bu görüşme sonucunda bir anlaşma imzalanmıştır. İki fakülte arasında imzalanan MoU (Cultural, Scientific And Academic Memorandum Of Understanding) ile temellerini attığımız işbirliğinin, gelecekte üniversiteler arası öğretim elemanı ve öğrenci değişimi, Erasmus Anlaşması, ortak araştırma, bilimsel toplantı gerçekleştirme konularında planlanacak çalışmaların gerçekleştirilmesi açısından çok yararlı olacağını öngörmekteyiz. Bölüm öğrencilerimizin Ekim’de yapılan ziyaret neticesinde orada edindikleri bilgilerden de yararlanarak hazırladıkları “Multimodal Transportation Systems: Sample Of Trieste” raporunun University of Maribor temsilcilerine sunumu ile bu işbirliğinin ilk çalışmasını gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.