Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu'nun Enflasyonla ilgili Görüşleri
09.08.2023

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, 7 Ağustos 2023 günü Pelin Yantur'un yönettiği Bloomberg HT televizyonundaki YATIRIM KULÜBÜ programına katıldı. Yarım saat kadar süren programın ana konusunu "enflasyon ve enflasyonla mücadele yolları" oluşturdu. 

Nevzat Saygılıoğlu, Merkez Bankasının son Enflasyon raporunu referans alarak enflasyonu besleyen unsurları sıraladı, enflasyonun artış hızını azaltıcı unsurların da olduğunu hatırlatarak enflasyonun şimdilik kalıcı göründüğünü gerekçeleriyle ortaya koydu. Bu gerekçelerin başında; Mart 2024'de yapılacak yerel seçimlerin, Hükümet tarafından halen belirlenmiş olmayan programın, döviz kurlarındaki oynaklığın, artan maliyetlere bağlı maliyet enflasyonunun geldiğini söyledi. 

Programı sunan Yantur,  enflasyonu önlemede bütçe disiplininin ve dolayısıyla mali kuralın önemini sordu. Saygılıoğlu, mali disiplinin bütçe gelir ve giderlerinin denk olmasını hedeflemek şeklinde anlaşılması ve yorumlanması gerektiğini belirterek mali disiplinin çok önemli olduğunu ve bunu ete kemiğe büründüren unsurun da mali kural olduğunu belirtti. Mali kural ile ilgili olarak  2006 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun çıkarıldığını ve fakat ya düzenlemelerin değiştirildiğini ya da düzenlemelere uyulmadığını hatırlattı.

Saygılıoğlu, sonunda da enflasyonla mücadelenin yerel seçimlere kadar "mış gibi" yapılacağını belirtti.

Programı izlemek için tıklayınız

9 Ağustos 2023 Çarşamba günü Nasıl bir Ekonomi gazetesinin dijital medya yayını olan ekonomim.com kanalına konuşan Bölüm Başkanımız mali disiplin konusunda açıklama yaptı. 9 Ağustos 2023 Çarşamba Tarihli Nasıl bir Ekonomi Gazetesi'nde yer alan Saygılıoğlu’na ait makaleden alıntılarla değerlendirme yaparak konunun önümüzdeki aydan itibaren yoğun bir şekilde gündeme geleceğini ifade etti.

Programı izlemek için tıklayınız