Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin Anma Töreni 'i yapıldı
06.04.2015

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin Anma Töreni

20 Mart 2015 tarihinde vefat eden Üniversitemiz, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi, değerli hocamız Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin’i Anma töreni 3 Nisan 2015 Cuma günü saat 13:30’da Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans salonunda gerçekleşti. Atılım Üniversitesi  ve diğer üniversitelerden birçok öğretim üyesi, Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin’in çalışma arkadaşları ve dostları, ailesi ve öğrencileri törene katıldı. 

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin için yapılan saygı duruşu ile başlayan anma töreni, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu’nun konuşması ile devam etti. Ardından, uzun yıllar Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yapmış olan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Oya Batum Menteşe, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin Elbir ve Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanıl Ergenç söz aldılar. Daha sonra Atılım Üniversitesi, Matematik Bölümü mezunu Kutlay Arat ve Libyalı öğrenciler adına,  doktora öğrencisi Mohammed Youssef konuşmalarını yaptılar. 

Anma töreni,  Çankaya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Billür Kaymakçalan, Ankara Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin’in ilk doktora öğrencisi ve 38 yıllık arkadaşı Prof. Dr. Elgiz Bayram, Çankaya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş, Yeditepe Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okay Çelebi, Atılım Üniversitesi, Matematik Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Tuncay Başkaya ve Doç. Dr. Ferihe Atalan Ozan, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeter Şahiner, TOBB Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın, Atılım Üniversitesi, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sofiya Ostrovska, Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamal Soltanov ve Atılım Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Erhan’ın konuşmaları ile devam etti.

Tören, Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin’in oğlu, Karabük Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adil Hüseyin’in konuşması ile son buldu.

 

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin’in Biyografisi

 

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin 17 Temmuz 1951 tarihinde Azerbaycan’da dünyaya geldi. 1973 yılında Bakü Devlet Üniversitesi, Matematik Bölümü’nde Lisans eğitimini tamamladı. 1977 yılında Moskova Devlet Üniversitesi, Matematik Bölümü’nde Doktora derecesini aldı.

1977-1980 yılları arasında Azerbaycan Bilimler Akademisi, Matematik ve Mekanik Enstitüsü, Fonksiyonel Analiz bölümünde Yardımcı doçent kadrosunda uzman araştırmacı olarak çalıştı. 1980-1982 yılları arasında Moskova Devlet Üniversitesinde araştırmalarına devam etti. 1982-1992 yılları arasında Azerbaycan Bilimler Akademisi, Matematik ve Mekanik Enstitüsü, “Operatörlerin Spektral teorisi ” Anabilim dalının başkanlığını yürütürken, 1986 yılında Doçent, 1992 yılında  Profesör ünvanlarını aldı. 1993 yılında TUBİTAK aracılığı ile Türkiye’ye geldi.

1993-2001 yılları arasında Ege Üniversitesinde,  2001 yılından itibaren Atılım Ünivesitesi Matematik Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı ve birçok öğrenci yetistirdi.

Ege Üniversitesinde yetiştirdiği yüksek lisans öğrencileri:  Nüket Aykut ve Ferihe Atalan, Doktora öğrencileri: İlkay Yaslan, Bahtiyar Orunov, Filiz Aras, Şerife Faydaoğlu, Nüket Aykut ve  İsmail Yaslan.

1997-1999 yılları arasında “Periyodik katsayılı fark denklemlerinin kararlılığı problemi” ve 2007-2008 yılları arasında “Hermitik Olmayan Diskrit Schrödinger Denklemi İçin Özdeğer Problemi ve Uygulamalar”  isimli TÜBİTAK projelerinin yürütücülüğünü yaptı.

Atılım Üniversitesi’nde çalıştığı yıllarda Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin Üniversitesi Senatosu Üyeliği ve Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği, Fen Edebiyat Fakültesi Kurul ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin’in araştırma konuları: Otomorfik Fonksiyonların Spektral Teorisi, Riemann Manifoldlarının Spektral Geometrisi, Lineer ve Lineer Olmayan Fonksiyonel Analiz, Diferensiyel ve Fark Operatörleri için Düz ve Ters Spektral Problemler ve onların Korteweg-de Vries Tipi Lineer Olmayan Denklemlere Uygulamalar ve  Zaman Skalası’dır.

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin özellikle Sturm-Liouville tipi operatörlerin spektral teorisi ve zaman skalası (Time Scales) konularındaki çalışmaları ile  dünyda önde gelen bir bilim adamıdır. 

100 den fazla bilimsel makalesi ve 2000’e yakın atıf sayısı ile Türkiye ve dünyada sayılı matematikçiler arasındadır.

Prof.  Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin evli ve iki çocuk babasıydı.

Prof. Dr. Hüseyin Şirin Hüseyin Anısına