Matematik ve Origami
15.04.2014

"Origami ve Matematik" isimli lisans araştırma projesi kapsamında lise öğrencileri üniversitemizde eğlenceli bir yolla matematikle buluşuyor.

Japonca oru(katlama) ve kami(kağıt) sözcüklerinin birleşmesinden oluşan ve "katlanmış kağıt" anlamına gelen origami, M.Ö. 200-300'lü yıllarda Çin'de ilk örneklerinin bulunduğu, Budist rahipler tarafından Japonya'ya getirildiği ve burada geliştiği düşünülen, geleneksel bir sanattır. Klasik ve modüler origami olmak üzere iki ana türe ayrılır. Klasik origami tek parça kağıdın katlanması ile genelde hayvan veya eşya figürlerinin yapımında kullanılırken, modüler origami  aynı parçadan çok sayıda yapılıp farklı şekillerde birleştirilmesi suretiyle, özellikle geometrik figürlerin yapımında kullanılmaktadır.

Origami ile Matematik arasında iki yönlü bir ilişki vardır. Matematik yardımı ile özellikle son 50 yılda farklı origami tasarımları geliştirilmiştir. Diğer taraftan origami üç boyutlu düşünmeyi geliştiren, matematiksel kavramları anlamayı kolaylaştıran eğlenceli bir yöntemdir.


15 Nisan 2014 Salı günü saat 13:30'da Hukuk Fakültesi Amfi 3 (A-3)'de temel özdeşliklerin origami ile ispatı ve Platonik cisimlerin tanıtımını içeren "Origami ve Matematik" etkinliği gerçekleştirilecektir.

 

Etkinlik tarihi:  15 Nisan 2014, Saat 13:30-15:00

Etkinlik yeri:  Hukuk Fakültesi Amfi-3 (A-3), Atılım Üniversitesi

Etkinlik içeriği:

-Pisagor Teoremi, tam kare açılımı, iki kare farkı gibi eşitliklerin origami ile ispatı

-Platonik cisimlerin tanıtımı

-Origami uygulaması (birkaç platonik cismin origami ile yapımı)

 

Katılan Okullar:

Celal Yardımcı Anadolu Lisesi

MEV Koleji

Nesibe Aydın Anadolu Lisesi

Yüce Okulları Fen Lisesi

Yüce Okulları Koleji

 

 

Lisans Araştırma Projesi (LAP) "Origami ve Matematik" sayfasına gitmek için tıklayınız.

 

 

Fotoğraflar