Öğrencilerimizin Yapay Kas Destekli Düşük Ayak Sistemi Projesi
17.02.2020

Yapay Kas Destekli Düşük Ayak Sistemi / Foot Drop System (FDS) 

 

Düşük ayak sendromu olarak bilinen yürüme bozukluğuna sahip bireyler, bacaklarının ön kas grubunu yeterli düzeyde kullanamazlar ve ayaklarını bilekten yukarıya doğru kaldıramazlar. Dolayısı ile bu sendrom insanların hayat kalitesini düşürmektedir. Yürüme bozukluğunu engellemek için bazı tedavi yöntemleri günümüzde mevcut olsa bile, bu yöntemler yüksek maliyetli olabilmektedir ve her hastanın kullanımına uygun değildir.

Bu projede, düşük ayak sendromlu tüm bireylerin kullanımına uygun olacak bir dış destek sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda, tasarlanacak olan sistemin hastanın zayıf olan kas grubunu zamanla güçlendirmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede birey fizik tedavi merkezine gitmesine gerek kalmadan tedavisini sürdürebilecektir. Pneumecha ekibi olarak amacımız böyle bir medikal probleme mühendislik çözümü getirmektir. Diğer çözüm yöntemlerinden farklı olarak sistem uygun maliyetli olacak ve bireyin her adımında kas aktivitesini atrırarak fizik tedavi etkisi gösterecektir. Şu anda hesaplamalarımızı ve analizlerimizi tamamlamış olup sonuçlara uygun şekilde prototip bir model üzerine çalışmaktayız. Çok yakın bir zamanda fizik tedavi merkezlerinde kullanıcı deneyimleri ile ilgili veriler toplamak üzere denemelere başlayacağız ve bu geri dönüşler doğrultusunda en kısa zamanda üretimimizi tamamlamayı planlamaktayız.

 

TÜGİAD’ın “Fikrinle İz Bırak İş Fikri” yarışmasında yarı finali geçerek finale yükselmiş bulunmaktayız, Anadolu Grubu’nun girişimcilik yarışması olan “Bi-fikir KAP” isimli yarışmada yarı finale yükseldik ve Atılım Üniversitesi “İş Fikri” yarışmasında ise yarı finale yükselmiş bulunmaktayız.

 

Proje ekibi:

Z. Burak Erkoç (Makine Mühendisliği)

Zeynep Goral (Makine Mühendisliği)

Berkcan Ünlü (Makine Mühendisliği)

Barış Sezer (Makine Mühendisliği)

 

 

Akademik Danışmanlar: Prof Dr. Hasan U. Akay ve Öğr. Gör. Dr. Behzat Bahadır Kentel’dir.