Mimar Sinan etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferans ve ardından sergilerin açılışı 10 Nisan 2012 Perşembe günü gerçekleştirildi. Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kemal Zaim Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa:

Atılım Üniversitesi'nden Mutbul Kayılı "Sinan'ın Akustik Ustalığı Üzerine Bir Öykü,"
Bari Politeknik Üniversitesi'nden Nicola Parisi "Learning Architectural Design from a Great Master: Sinan and the Domed Space,"
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Luca Orlandi "Urban Spaces in the 16th Century İstanbul: The Role of Sinan as Architect and Planner,"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Aydan Balamir "Clemens Holzmeister için Bir Sergi Bir Kitap,"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Abdi Güzer "Çağdaş Mimarlık Ortamı Üzerine Düşünceler"
başlıklı konuşmalarıyla katıldılar.

Konuşmalardan sonra etkinlik kapsamında Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi sergi alanında:

Abdi Güzer'in kişisel "Tasarım Çalışmaları Sergisi,"
Mimarlar Odası Ankara şubesi'nin düzenlediği "Kent Düşleri 5: Ego Hangarları ve Alanı Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Sergisi" ve "Kent Düşleri 6: Sosyal@Sosyal Konut Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Sergisi"
başlıklı sergilerin açılışı yapıldı. Açılışını Atılım Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu'nun yaptığı sergiler büyük beğeni ile gezildi.