Haymana'da Öğrenci Projeleri Sergisi ve Etkinliği gerçekleştirildi.
22.06.2015

MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJELERİ HALK OYLAMASI İLE DEĞERLENDİRİLDİ

Haymana’da Üretim ve Paylaşım Merkezi Öğrenci Projeleri Yarışması ve Sergisi Yapıldı  

Mimarlık Bölümü öğrencilerinin Tasarım Stüdyosu I ve II dersinde ürettikleri projeler 22-24 Haziran 2015 tarihleri arasında Haymana’da sergilendi ve Haymana halkının oylamasına sunuldu.

2014-15 Bahar Yarıyılında 2. Sınıf Tasarım Stüdyosunun konusu Haymana’nın sosyo-ekonomik toplumsal gelişimine ve canlandırılmasına katkıda bulunacak üretim ve paylaşım merkezi olarak belirlendi. Emel Akın, Mete Öz, Yeşim Uysal ve Ali Hakkan tarafından yürütülen tasarım stüdyosunda, öğrencilerden Haymana’nın Ankara ile ilişkisinin ve iletişiminin canlandırılmasını, Haymana halkının tasarım alanını etkin kullanmasını sağlayacak bir senaryo üretmeleri istendi. Her öğrenciden kendi senaryoları doğrultusunda, kentsel ölçekte fikir projeleri üretmeleri ve yapı ölçeğinde işlev-kültür, iç-dış mekân, açık-yarı açık-kapalı mekân  ilişkilerinin, yapı-çevre, kent-kimlik-yerellik, yer-bağlam ilişkilerinin kurulmasını, kendi yer özgünlüğünü kaybetmeyen, yerselliği dikkate alan, kendine özgü ve özgün tasarımların yapılması beklendi.   

Dönem sonunda üretilen projeler, Haymana proje alanında yer alan Çaldağ İlkokulu’nda sergilendi ve Haymana halkının değerlendirmesine sunuldu. 2 gün süren oylama sonucunda 1., 2., 3. olan ve mansiyon alan projelere ödül verildi. Projeler, yarışmanın ikinci kategorisi olarak akademik jüri tarafından da oylandı ve dereceye giren projelere ödül verildi.

Çaldağ İlkokulu’ndan sonra Haymana Grannos Otel’de devam eden etkinliğe öğrenciler, öğrenci velileri, üniversite öğretim elemanları, Haymana halkı ve Haymana Belediyesi yöneticileri katıldı. Mimarlık Bölüm Başkanı Emel Akın, Fakülte Dekanı Sevgi Lökçe, Haymana Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Komsuoğlu ve Rektör Yardımcısı İsmail Bircan tarafından yapılan konuşmaların ardından yapılan panele proje yürütücüleri ve öğrenciler katıldı. Ödül töreni ile tamamlanan etkinlik tüm katılımcılar tarafından büyük bir beğeni aldı.   

Proje koordinatörü ve Mimarlık Bölüm Başkanı Emel Akın üniversitelerin araştırma ve topluma hizmet misyonuna dikkat çekerek mimarlığın toplumsal boyutunun ve mimarlık eğitiminde üretilen projelerin toplumla buluşmasının önemli olduğunu söyledi. Öğrenci projelerini geçtiğimiz yıl Mamak’ta yaptıkları etkinlikle toplumla paylaşarak bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Emel Akın, bu yıl da projelerin  Haymana’da sergilenerek halkın oylamasına sunulması ile bir başka ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti.