Düşler Aynı Gelinlik Sergisi Ziyaretçilerini Ağırladı
14.03.2019

 

20. Yüzyıl Gelinlik Tarihine Bakış;

“DÜŞLER AYNI” Gelinlik Sergisi

 

Ankara Atılım Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, 20. yüzyılın başından, günümüze gelinlik modasının değişimini gösteren bir sergi organizasyonu gerçekleştirdi.

 

Ankara Atılım Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, 1910’dan 2018 yılına kadar uzanan süreçte kullanılan yirmi altı gelinlikten oluşan kapsamlı bir sergi gerçekleştirdi. Yoğun ilgi gören serginin açılışına, Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Zerlin Zaim, Atılım Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, fakülte dekanları ile birlikte farklı üniversitelerden gelen akademisyenler de katıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Sevgi Lökçe “Geçmişten günümüze gelinlik tasarımında gerçekleşen değişimi yansıtan “Düşler Aynı” isimli sergi gerçekleştirildi. Özel bir güne tanıklık eden ve giyenler için manevi değeri yüksek olan gelinlikleri bir araya getirmek uzun uğraşlar sonucu, büyük bir özveriye ve güven ilişkisine dayanmaktadır. Görsel, tarihsel ve anlamsal açıdan sergiyi gezen herkesi “duygusal bir yolculuğa çıkaracaktır” ifadeleri kullandı.

 

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Songül Kuru ise yaptığı konuşmada etkinliğe katılanlarla gelinlik tarihi hakkında bilgiler paylaştı. Songül Kuru; “Yüzyıllardır her kadının hayalini süsleyen gelinlikler, dönemler içinde farklı form ve renklere bürünseler de benzer dilek ve umutların ortak sembolü olmuştur. Kültürlere göre farklılık gösteren gelinlik rengi ve stili; evlenen kişinin statüsü, dini ve kültürel eğilimlerini ortaya koyan özellikler taşımıştır.1499’da Anne de Bretange’in giydiği tarihteki ilk beyaz gelinlik, Hintli Soumya Seth’e ait, kırmızı gelinlik ya da Naime Sultan’ın giydiği, Osmanlı tarihinin ilk beyaz gelinliği ortak bir paydada buluşur. Bu da; kadınların benzer düşleri, hayalleri ve dileklerini temsil eden kıymetli birer giysi olmalarıdır. Sözün özü; Biçimler değişir, renkler değişir ancak, her zaman düşlerdir aynı kalan.” sözleri ile sergiye dair bilgilendirmede bulundu.

 

11 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen sergi, 15 Mart 2019’a kadar Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sergi Alanı’nda ziyaret edilebilir.