Sosyal Bilimlerde Sayısal Yöntemler Çevrimiçi Seminerleri - “Makroekonomik Olguları Mikroekonomik Veriyle Anlamak”
09.03.2022

Sosyal Bilimler Araştırma ve Eğitim Laboratuvarı (SAEL) Sosyal Bilimlerde Sayısal Yöntemler Çevrimiçi Seminerleri

“Makroekonomik Olguları Mikroekonomik Veriyle Anlamak”

K. Peren Arın Zayed University, BAE ve CAMA, Avustralya

9 Mart 2022 / Çarşamba @12:30

Katılım Linki: https://zoom.us/j/7439813262

Özet

Son yıllarda, özellikle makroiktisat çalışan pek çok akademisyen, çeşitli ülkelerin makroekonomik verilerine zaman serisi yöntemlerini uygulayarak birçok yayın gerçekleştirdi. Bu sunumda, Nobel ödüllü iktisatçı Esther Duflo’nun “Jackson Pollock tablosu” olarak tanımladığı bu durumun, ekonomideki bilgi birikimine ne kadar fayda sağladığı iki farklı çalışmayla irdelenecektir. Birbirinden tamamen ayrı görünse de, iki çalışmanın ortak teması makro düzeydeki şokların (vergi politikasi değişimleri ve Covid-19 pandemisi gibi) bireysel firma ve toplumun çeşitli kesimlerini nasıl farklı etkilediği, dolayısıyla makro düzeyde yapılan genellemelerin nasıl yanıltıcı olabileceği olarak özetlenebilir. Birinci çalışmada, evrensel bir veriseti kullanarak Amerika’daki vergi politikası değişimlerinin hangi tip firmaların yatırım harcamalarını ne kadar etkilediği incelenecektir. İkinci çalışmadysa, pandeminin ilk günlerinde Avrupa’daki 16 bin bireye gönderilen anketlerden elde edilen bir veriseti yardımıyla pandeminin hem sağ-görüşlü (göçmenler ve din), hem de sol-görüşlü (gelir dağılımı) önyargılar ve sahte haber (fake news) paylaşımları üzerindeki etkisi ve bu etkilerin toplumsal kaynakları tartışılmaktadır. Kerim Peren Arın, lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi, yüksek lisans ve doktorasını Louisiana State University’den (ABD) aldi. Massey Üniversitesi (Yeni Zelanda), Goethe University of Frankfurt ve Ulm Üniversitesi’nde (Almanya) bulundu. Halen Zayed Üniversitesi’nde (BAE) profesör, Centre of Macroeconomic Analysis (CAMA)’da (Avustralya) araştırmacı olarak görev yapmaktadir. Nature (Springer) dergisinin yardımcı editörüdür. İlgi alanları makroekonomi ve kamu maliyesidir. Alanlarında önde gelen dergilerde çok sayıda yayını bulunmaktadır.