Sosyal Bilimlerde Sayısal Yöntemler Çevrimiçi Seminerleri “Bankalar ve Ekonomik Şokların Yayılması”
20.04.2022

Sosyal Bilimler Araştırma ve Eğitim Laboratuvarı (SAEL)

Sosyal Bilimlerde Sayısal Yöntemler  Çevrimiçi Seminerleri

“Bankalar ve Ekonomik Şokların Yayılması”

Seyit Mümin Cİlasun / TED Üniversitesi

20 Nisan 2022 / Çarşamba @12:30

Katılım Linki: https://zoom.us/my/atilim

Zoom ID: 312 213 9090 (Şifre: 202106)

Özet

Bu çalışmada COVİD-19 pandemisinin firmaların gelirleri üzerinde bir negatif şok oluşturduğundan hareketle, bu şokun bankalar kanalıyla sektörler boyunca nasıl yayıldığı araştırılmıştır. Bankaların maruz kaldığı negatif şokun etkisini ölçmek için pandemiden etkilenen sektörlere verilen kredilerin miktarındaki pandemi öncesi (exante) heterojenlik kullanılmıştır. Risk merkezine ait mikro düzeyde banka-firma kredi verisi kullanılarak, bankaların sadece pandemiden etkilenen sektörlere değil, pandemiden doğrudan etkilenmeyen sektörlere de kredi arzını azaltarak, şokun yayılmasına katkıda bulunduğu ortaya konulmuştur. Firma seviyesinde de gözlenen bu etkinin, büyük ya da pandemi öncesinde halihazırda devlet bankalarıyla çalışan firmalar için daha küçük olduğu gösterilmiştir.

Seyit Mümin Cilasun, ODTÜ İktisat Bölümünde lisans eğitiminden sonra (2000), ekonomi alanında yüksek lisans (Hacettepe Üniversitesi) ve doktora (ODTÜ, 2009) çalışmalarını tamamladı. 2002-2017 arasında Atılım Üniversitesi İktisat Bölümünde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak çalıştı. 2017’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda akademik danışman olarak çalışmaya başladı. 2018-2021 arasında bankanın Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nde ekonomist ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Kasım 2021’de TED Üniversitesi Ekonomi Bölümüne katıldı. Halen aynı üniversitenin Uygulamalı Veri Bilimi Programının  başındadır ve Economic Research Forum’da (ERF) araştırmacı olarak yer almaktadır. Başlıca çalışma alanları uygulamalı mikroekonometri, işgücü piyasaları, kalkınma ekonomisi ve firma dinamikleridir.