SARS-CoV-2 (COVID19) Virüsü Hakkında Güncel Bilgiler
01.04.2020

İlk olarak Çin'de Kasım ortası ile Aralık ortası arasında hastalıklara neden olmaya başlayan SARS-CoV-2 (COVID19) virüsünün genomu yaklaşık 30.000 baz çiftinden oluşuyor. İnsan genomunda ise bu sayı 3 milyardan fazla. Şimdiye kadar virüsün en farklılaşmış türlerinde bile bilim insanları sadece 11 baz çifti değişikliği buldular.

Güney Çin'deki Guangdong'dan gelen gezginlerde bulunan virüslerin genomlarını sıralayan İngiltere'deki araştırmacılar, bu hastaların suşlarının dünya çapında dolaşan suşların aslını oluşturduğunu gösterdi.

Şu anda bilim insanlarının, virüsün hastalık ve ölümlerle bıraktığı genetik ayak izlerini takip ederek keşfettiği  en az sekiz koronavirüs suşunun olduğu biliniyor.

Araştırmacılar buzdağının sadece henüz tepesini görebildiklerinin altını çizerken, virüs suşları arasındaki küçük farklılıklar olduğunu ve virüsün hiç bir suşunun diğerinden daha ölümcül olmadığını söylüyorlar. Ayrıca, suşların geliştikçe daha ölümcül olacaklarına dair ipuçları olmadığını belirtiyorlar. Bildiğimiz en yalın gerçek, COVID-19 virüsünün insan konakçılar arasında dolaşmakta çok iyi olduğu.

Virüs o kadar yavaş değişiyor ki, virüs suşları temelde birbirine halen çok benzer kalıyorlar.

Sonuç olarak COVID-19 virüsünün çok hızlı mutasyona uğramadığını söyleyebiliriz. Grip virüsünden sekiz ila 10 kat daha yavaş değişim gösteriyor, mevcut bulgular; mutasyonlarla evrim hızının, Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) virüsü gibi diğer koronavirüslere benzediği şeklinde.

COVID-19 hastalık salgınının seyri hakkında akıllarda birçok soru kalsa da, virüsün bir laboratuarda yaratılmadığı ancak bir hayvan konakçıda doğal olarak geliştiği yönünde.

SARS-CoV-2'nin genomik moleküler yapısı - virüsün omurgası gözlendiğinde - yarasalarda bulunan bir koronavirüse çok yakın olduğu kesindir. Bilim camiasında yaygın olarak geçerli olan görüş;  İnsanları hedef alacak bir virüs yaratacak laboratuarın, buna coronavirus ile değil, insanlara saldırdığı bilinen başka bir virüsle başlayacağı şeklinde.

SONUÇ OLARAK; pandeminin başlangıcı için “Tek bir hayvandan tek bir insana bulaşan tek bir olay olması çok muhtemel” demek yanlış olmayacaktır.