COVID-19 İnfeksiyonunu Tekrar Geçirmek Mümkün Mü?
16.07.2020

COVID-19 geçirip iyileşen bazı kişilerin testlerinin kontrol randevularında ikinci kez pozitif çıktığını ve “COVID-19'u bir kereden fazla geçirebilir misiniz?” sorusunu gündeme getiren haberleri okumuşsunuzdur:

Gerçek şu ki: Bağışıklık sistemimizin bu virüse nasıl tepki verdiğini henüz bilmiyoruz. Bu nedenle, bunun “tek seferlik” bir virüs türü olduğuna inanmak istemekle birlikte, COVID-19 geçirmenin sizi tekrar bu hastalığa karşı bağışık hale getirdiğini varsaymak da bir hata olacaktır.

Bir virüse karşı sisteminizde uzun süreli doğal bağışıklık gelişebilmesi için, vücudunuz çok sayıda antikor (virüsler gibi tehlikeli davetsiz misafirleri tespit eden ve bunlarla savaşan bağışıklık sistemi elemanları) üretmelidir. Araştırmacılar, COVID-19 geçiren insanların virüse karşı antikor ürettiğini ve bu antikorların bir süre bağışıklık sağladığını kesin olarak bilmektedirler. Ancak bu bağışıklık süresinin ne kadar olduğu henüz meçhuldür.

Rhesus maymunlarını SARS-CoV-2 (COVID-19'a neden olan virüs) ile infekte eden araştırmacılar, maymunların doğal bağışıklığının en az bir ay sürdüğünü buldular. Ancak bu, maymunların bağışıklığının zamanla kaybolmayacağı veya insan bağışıklık sisteminin bir maymunla birebir aynı şekilde çalışacağı anlamına gelmemektedir. Bu soruların yanıtlarını, ne yazık ki henüz bilmiyoruz.

İnsanların COVID-19'u bir kereden fazla geçirmeleri (kesin veya kanıtlanmış olmasa da) mümkün olabileceğinden, virüsün daha önce size bulaşıp bulaşmadığına bakmadan, virüsle tekrar karşılaşmamak için önlem almanız gerekir. Halka açık alanlarda maskenizi takın, gün boyunca ellerinizi iyice yıkayın, maske takıyor olsalar bile diğer insanlarla yakın temastan kaçının. Bu önlemleri almak COVID-19'a bir veya iki kez yakalanmaktan kaçmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ

 

Kaynak:

https://blogs.webmd.com/public-health/20200715/can-you-get-covid19-twice?ecd=wnl_spr_071520&ctr=wnl-spr-071520_nsl-Bodymodule_Position2&mb=hE4GTMVYEFE%40e6N0ifosDsQ0pJvuqIynSwWYroVgc70%3d