KORONA SALGININDA EV DIŞINDA TUVALET KULLANMAK GÜVENLİ Mİ?
27.07.2020

Kirli kapı kolları, yoğun olarak kullanılan alafranga tuvaletler (klozet) ve yabancılarla yakın mesafede bulunma zorunluluğu gibi nedenlerle umumi tuvaletler temizlik hastalarının (germophobe- mikrop korkusu) en kötü kâbusu olabilir. COVID-19 salgını da bu kaygılara ilave yeni bir risk oluşturmaktadır.

Physics of Fluids’da yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, tuvalette oluşan damlacık bulutlarının potansiyel tehlikelerini –sifonu yeni çekilen bir tuvalette 3 metreye kadar yükselebilen damlacık bulutları oluşabileceğini ve bunun habersiz bir kullanıcı tarafından solunabileceğini - özetlemektedir. Belirgin tiksindiriciliğinin yanı sıra, simülasyonlar bir kişinin dışkısındaki koronavirüs kalıntılarının etraf yüzeylere geçebileceğini veya hemen yanındaki havada asılı kalabileceğini göstermektedir.

Yine de insanların tuvaletlerin tehlikelerinden kaçınmak için yapabilecekleri şeyler vardır:

“Umumi tuvalet kullanmanın en tehlikeli kısmı nedir? sorusunun yanıtı “İçindeki insanlardır ”diyebiliriz. “Tuvaletler mutlaka tek kişilik olmak zorunda değildir.”

Elbette tuvalette iken de maske takmalısınız. Kullanmadan önce tuvaletin ne kadar sıkışık olduğuna göz atıp kullanmak için biraz boşalmasını beklemek iyi bir seçenek olabilir. Acilse, fiziksel mesafeyi korumaya çalışarak - erkekler için, tuvaleti kullanan diğer kişiye en uzaktaki pisuarı seçmek uygun olacaktır. İnsanlarla ve tuvalette sifonun oluşturduğu spreylerle yakın temastan kaçınmak için öyle bir seçeneğiniz varsa fiziksel olarak daha büyük olan tuvaletleri kullanmak akılcı olabilir.

Klozette oturak kılıflarını kullanmak cazip gelse de, çok uygun olduklarını söylemek mümkün değildir–bunlar da kendi mikroplarını barındırabilirler ve nesnelerle mümkün olduğunca az temasta bulunmak en doğru yöntemdir. Çözüm olarak; isterseniz, yanınızda ıslak mendiller taşıyabilir ve oturmadan önce klozetin oturak kısmını silebilirsiniz. Klozet kapağı, sıçramaların oluşturduğu damlacık bulutundan kaçınmak için sifon çekilmeden önce kapatılmalıdır. Kapakları yoksa geri çekilip sifonu kullanmak ve bölmeden mümkün olduğunca çabuk çıkmak önerilir. Elinizi yıkamak için lavaboya yaklaşırken, alanı kullanan insan sayısına dikkat etmelidir. Yapabiliyorsanız, alan boşalana kadar beklemeniz de yarar vardır.

Çalışmalar, yüksek güçlü sıcak hava kurutucularının etrafa zararlı parçacıklar saçabileceğini gösterse de, bulaşıcı hastalık uzmanları bu makinelerin ve kâğıt havluların benzer risklere sahip olduklarını belirtmektedirler. Yine de; sıcak havalı kurutucuların zarar vermekten ziyade yardımcı olmaları daha olası gözükmektedir–çünkü hava üflediklerinden çevredeki havanın dağılmasına neden olmaktadırlar. Yanınızda infekte olmuş bir kişi olduğunda, hava kurutucu etraftaki havayı hareket ettirdiğinden hastalık oluşturacak miktarlarda virüs dozu alma olasılığı azalmaktadır.

Vücut sıvılarıyla temas riski, kalabalık toplantılarda yakın temas nedeniyle oluşacak risklere kıyasla çok daha düşüktür. Sonuçta, her zaman E. coli gibi bakterilerin ya da virüslerin damlacık yolu ile tuvaletlerden bulaşma olasılıkları vardır. Vücut sıvıları, COVID olsun olmasın, her zaman bir endişe kaynağı olacaktır.

Peki, ne yapılmalıdır? Akıllı olup sağduyumuzu kullanmamız gerekir. Dışarı çıkacaksanız, umumi tuvaleti kullanmak zorunda kalmaktansa evden çıkmadan önce bu gereksiniminizi gidermeniz doğru olacaktır.

İnsanlar “güçlü üçlü” (maskeler, el yıkama ve mesafe) konusunda dikkatli oldukları sürece ani COVID artışından kaçınabilmek mümkündür.

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ

 

WebMDHealth News