The Lancet Child & Adolescent Health dergisindeki bir araştırmaya göre, COVID-19 testi ve temaslı takibi artırılırsa okullar yeniden açılabilir.
04.08.2020

 

İlk olarak, araştırmacılar bir modelleme çalışması yaparak, İngiltere'deki öğrencilere üç farklı test ve izleme stratejisinden birini (Semptomatik kişilerdeki test yapılma oranları % 18 ile % 87 arasında değişirken temaslı takibi oranları da % 40 ila% 68'i arasında değişmekteydi) uygulayarak Eylül ayında yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak okula geri dönecek olurlarsa potansiyel SARS-CoV-2 bulaşını tahmin etmeye çalıştılar. Araştırmacılar, yüksek düzeyde test ve temaslı izleme yapılmazsa, tam zamanlı okula dönüşte Aralık ayında, yarı zamanlı dönüşte ise Şubat 2021'de ikinci bir pandemi dalgasının ortaya çıkacağını ve zirve yapacağını ön gördüler. Bunun önüne geçebilmek için: Örneğin, öğrenciler tam zamanlı olarak döndüklerinde, COVID-19 temaslıların % 68'i izlenebilirse, semptomatik belirtileri olan kişilerin de % 75'inin test edilmesi mümkün olursa (pozitif vakaların 14 gün için izole edilmesi gerekir) ikinci bir dalgadan kaçınılabileceği ortaya çıktı. Bu modele göre, tam zamanlı öğrencilerde eğer temaslıların sadece % 40'ı izlenebiliyorsa, semptomatik kişilerin % 87'sinin test edilmesi gerektiği gösterildi (Tablo).

 

Kaynak:

Determining the optimal strategy for reopening schools, the impact of test and trace interventions, and the risk of occurrence of a second COVID-19 epidemic wave in the UK: a modelling study

Jasmina Panovska-Griffiths, DPhil , Cliff C Kerr, PhD, Robyn M Stuart, PhD, Dina Mistry, PhD, Daniel J Klein, PhD, Russell M Viner, PhD et al.

 

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ