YENİ BİR Çalışmada COVID'e Karşı Aşılanan KİŞİLERİN COVID Dışı HERHANGİ BİR Sebepten Ölme Olasılığının Daha da Azaldığı GÖSTERİLDİ
02.11.2021

YENİ BİR Çalışmada COVID'e Karşı Aşılanan KİŞİLERİN COVID Dışı HERHANGİ BİR Sebepten Ölme Olasılığının Daha da Azaldığı GÖSTERİLDİ

 

Yeni bir araştırmaya göre, aşıyı takip eden aylarda COVID-19'a karşı aşılanmış kişilerin virüsten ölme olasılıklarının yanı sıra herhangi bir nedenle ölme olasılıkları da olmayanlara oranla daha düşük bulundu.

 

Bu  çalışmada Amerika Birleşik Devletleri'nde izin verilen COVID-19 aşılarının güvenli olduğu tekrar tekrar onaylandı.

 

“Aslında, COVID-19 için aşılanan kişilerin, COVID ölümleri hariç tutulduğunda bile aşılanmayanlara göre daha düşük ölüm oranlarına sahip oldukları bulundu”. "Bu, diğer çalışmalardan elde edilen kanıtlara ek olarak, COVID-19 aşılarının COVID-19 infeksiyonuna, ciddi hastalıklara ve ölüme karşı etkili olduğunu göstermektedir."

 

Araştırma ekibi, COVID-19'a karşı aşılanmış 6,4 milyon kişi ve son yıllarda grip aşısı olan ancak COVID-19 aşısı olmayan 4,6 milyon kişi dahil olmak üzere 11 milyon kişi üzerinde çalıştı. Koronavirüs dışı ölümleri analiz etmek için COVID-19'dan ölen herkesi filtrelediler.

 

Aralık 2020 ile Temmuz 2021 arasında COVID-19 aşısı yapılanlarda, yaş, ırk ve etnik köken, cinsiyet ve coğrafi konum için düzeltmeler yapıldıktan sonra, COVID-19 dışı ölüm oranları aşılanmamış kişilere göre daha düşük izlendi.

 

İki doz Pfizer aşısı olanların, aşıdan sonraki aylarda aşılanmamış kişilere göre koronavirüs dışı nedenlerden ölme olasılığı %34 daha az idi. İki doz Moderna aşısı olanların aşılanmamış kişilere oranla ölme olasılığı %31 daha düşük iken tek doz Johnson & Johnson aşısı olanlarda ölme olasılığı %54 daha az bulundu.

 

Araştırmacılar, gelecekte bu konuyu daha fazla incelemeyi planladıklarını belirterek, bu durumu; genel olarak aşılanan kişilerin, yaptırmayanlara göre sağlıklı yaşama konusunda daha dikkatli davrandıkları şeklinde açıklamaya çalışmışlardır.

 

Çalışmada; “COVID-19 aşısı yaptıranlar arasında ölüm riskinde artış bulunmamıştır” diye yorum yapılmaktadır. Bu bulgu da, Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda onaylanmış COVID-19 aşılarının güvenlik profilini güçlendirmektedir.