Aşılanmamış İnsanların COVİD'den Ölme Olasılığı 20 Kat Daha Fazla
10.11.2021

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ
Tıp Fakültesi Dekanı

 

9 Kasım 2021: Amerika'da Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Departmanı tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Eylül ayı boyunca, COVID-19'a karşı aşılanmamış Teksaslıların COVID-19 ve ilgili komplikasyonlardan ölme olasılığının, tamamen aşılanmış olanlara göre 20 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

Veriler ayrıca, aşılanmamış kişilerin COVID-19 testlerinin pozitif çıkma olasılığının, tam aşılı kişilere oranla 13 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Eyaletin baş epidemiyoloğu olan Dr. Jennifer Shuford bu çalışmayı;  "Bu analiz, aylardır bildiklerimizi doğruluyor. COVID-19 aşıları, insanları hastalanmaktan ve COVID-19'dan ölmekten korumakta mükemmel bir iş çıkarıyorlar.  Aşı, kendinizi ve size yakın olan insanları bu ölümcül hastalıktan korumanın en iyi yolu olmaya devam ediyor" şeklinde yorumladı.

Araştırmanın bir parçası olarak araştırmacılar, elektronik laboratuvar raporlarını, ölüm belgelerini ve eyalet bağışıklama kayıtlarını analiz ettiler ve Teksas'ta özellikle bulaşıcı Delta varyantının  arttığı Eylül ayına odaklandılar. Bu araştırma, Teksas'taki COVID-19 aşılarının ilk istatistiksel analizini ve etkilerini gösterir niteliktedir.

Aşının koruyucu etkisinin en çok genç gruplarda belirgin olduğu tespit edildi. Eylül ayında, COVID-19’dan ölüm riski, 30'lu yaşlarda aşılanmamış kişilerde 23 kat, 40'lı yaşlarda aşılanmamış kişilerde 55 kat daha yüksek bulundu.

Ayrıca, Eylül ayında 18-29 yaş aralığındaki tam aşılı kişiler arasında 10'dan az sayıda insanın COVID-19 enfeksiyonuna bağlı ölümüne rastlanırken, aynı yaş grubundaki aşılanmamış kişilerde 339 ölüm gerçekleşti.

Ardından, 15 Ocak ile 1 Ekim tarihleri arasında daha uzun bir zaman dilimine odaklanıldığında, araştırmacılar aşılanmamış kişilerin COVID-19'a yakalanma olasılığının tam aşılı kişilere göre 45 kat daha fazla olduğunu buldular. Aşının enfeksiyona karşı koruyucu etkisi, tüm yetişkin yaş gruplarında güçlüydü, ancak bu etki en fazla 12-17 yaşları arasında belirginleşti.

Çalışmanın yazarları, "Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanan tüm COVID-19 aşıları, Delta ve bilinen diğer varyantlarla enfekte olanlar da dahil olmak üzere, insanları COVID-19 ile hastalanmaktan veya hastalıkla ilgili ciddi sonuçların gelişmesini korumakta oldukça etkilidirler. Teksas'tan gelen gerçek dünya verileri bu faydaları açıkça göstermektedir" diye yorum yaptılar.

Eyalet verilerine göre, Teksas'ta yaklaşık 29 milyon nüfuslu bir eyalette, yaklaşık 15,6 milyon kişi, COVID-19'a karşı tam olarak aşılanmıştır. Nüfusun yaklaşık %66'sı en az bir doz alırken, %58'i tam aşılıdır.

 

WebMD Sağlık Haberleri Özeti