Yeni Bir Çalışma, Maske Takmanın Yeni Covid-19 Vakalarını %53 Azalttığını Gösterdi
22.11.2021

British Medical Journal'da yakında yayınlanan bir araştırmaya göre, insanlar koronavirüsün yayılmasını azaltmak için yüz maskeleri kullandıklarında yeni COVID-19 enfeksiyonu oranında %53 azalma oluyor.

Koronavirüs vaka sayısını düşürmede sosyal mesafe ve el yıkama da etkili ancak maske takmak en etkin koruyucu araç olarak ön plana çıkıyor.

Çalışmanın yazarları, “El yıkama, maske takma ve fiziksel mesafeyi de içeren kişisel ve sosyal önlemler, COVID-19 insidansını azaltmada etkilidir” şeklinde yorumladılar.

Avustralya, Çin ve Birleşik Krallık'taki halk sağlığı ve bulaşıcı hastalık uzmanlarını içeren araştırma ekibi, pandemi sırasında COVID-19 önlemleriyle ilgili 72 çalışmayı değerlendirdiler. Daha sonra el yıkama, maske takma ve fiziksel mesafeye odaklanan sekiz araştırmanın üzerinde durdular.

Araştırmacılar, maske takmayı değerlendiren altı çalışmada COVID-19 vaka oranında %53 azalma saptadılar. Ek çalışmaları da içeren daha geniş analizde, maske takmanın koronavirüs bulaşmasını, vakaları ve ölümleri azalttığını gösterdiler.

200 ülkeyi içeren bir çalışmada, zorunlu maske takmanın COVID-19'un olumsuz sonuçlarını yaklaşık %46 daha azalttığı gösterildi. ABD'de yapılan bir başka çalışmada, maskelerin zorunlu olduğu eyaletlerde koronavirüs bulaşı %29 oranında azaldı.

Ancak araştırma ekibi, kullanılan yüz maskesi tipinin, maske takma sıklığının veya yüz maskesi takmaya genel uyumun etkilerini analiz edemedi.

Fiziksel mesafeyi inceleyen beş çalışmada, araştırmacılar COVID-19 oranında %25'lik bir azalma buldular. ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs bulaşmasında %12'lik bir düşüş gösterirken, İran'daki bir başka çalışmada COVID-19 ölümlerinde azalma olduğu bildirildi.

Araştırmacılar, el yıkamanın da COVID-19 vakalarında %53'e varan önemli bir azalma sağladığını belirttiler. Ancak düzeltilmiş modellerde, dahil edilen çalışma sayısının az olması nedeniyle sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.

Karantinalar, geniş çaplı sokağa çıkma kısıtlamaları, sınırların kapatılması, okulların kapatılması, işyerlerinin kapatılması ve seyahat kısıtlamaları gibi diğer halk sağlığı önlemlerinin etkilerini inceleyen diğer araştırmalar, hastalığın olumsuz sonuçlarında önemli düşüşler gösterdiler. Yine de araştırma ekibi, çalışmaların farklı şekillerde yürütülmesi nedeniyle bu önlemlerin genel etkinliğini analiz edemediler.

Maske takmanın ve fiziksel mesafenin, bulaşmayı, vakaları ve ölümleri azaltabildiğini söyleyen araştırma ekibi, bu sonuçların pandemi sırasında şimdiye kadar yapılan diğer araştırmalarla örtüştüğünü belirttiler.

Bununla birlikte, özellikle aşıların mevcut olduğu ve bulaşıcı koronavirüs varyantlarının yaygınlaştığı günümüzde, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu eklemekteler.

Araştırmacılar, toplum aşılaması yeterli sayılara ulaştıktan sonra, halk sağlığı önlemlerinin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Yazarlar; “COVID-19 pandemisinin kontrolünün daha fazla başarılmasının, yalnızca yüksek aşılama sayılarına ve aşıların etkinliğine değil, aynı zamanda etkili ve sürdürülebilir halk sağlığı önlemlerine devam edilmesine bağlı olduğu muhtemeldir” sonucuna ulaştılar.