1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü
01.12.2021

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS farkındalık günü. Bugünün amacı tüm dünyada HIV/AIDS için farkındalık oluşturmak, HIV ile yaşayanlara destek olmak ve HIV-ilişkili hastalıktan ölenleri anmaktır. Bu sene AIDS gününün teması: ‘’Eşitsizlikleri bitir, AIDS’i bitir’’ olarak belirlenmiştir.

İnsan immün yetmezlik virüsü(HIV)  immün sistem hücrelerini etkiler, tahrip eder. Tedavi alınmazsa bağışıklık sistemi zayıflar, enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız hale gelir, sonunda ölüme neden olur. Pandeminin başlangıcından bugüne dek 33 milyondan fazla kişi HIV-ilişkili hastalıklardan yaşamını kaybetmiştir. Halen 37 700 000 kişi HIV enfekte olarak yaşamaktadır. 2020 yılında Dünyada 1,5 milyon, Türkiye’de 2797 kişi yeni enfekte olmuştur. En az 4 milyon kişi enfekte olduğunun farkında değildir. En az 6 milyon kişi ise tedaviye ulaşamamaktadır.

İnsan immün yetmezlik virüsü korunmasız cinsel ilişki, enfekte kan alımı ve ortak iğne-şırınga paylaşımı ile bulaşır, enfekte anneden bebeğe geçebilir.

Şu durumlarda ise bulaşmaz:

Sinek, böcek ısırıkları

Tükrük, gözyaşı, ter

Tokalaşma, kucaklaşma, aynı ortamda bulunma

Aynı tuvaleti, aynı tabağı paylaşma

Risk altındaki kişiler:

Çok eşli olanlar, riskli cinsel davranışı olanlar, erkeklerle seksyapan erkekler, damar içi madde kullananlar, seks çalışanları ve müşterileri, cezaevleri gibi kapalı ortamda bulunanlar.

HIV enfeksiyonu önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle korunmak, riskli durumlarda test olmak ve tedavi almak çok önemlidir.