Hatırlatma dozunu (Booster) yaptıran Amerikalıların COVID-19 hastalığından ölme olasılıklarının 97 kez daha düşük olduğu gösterildi.
07.02.2022

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) yeni güncellemesine göre, COVID-19 aşısı hatırlatma dozunu (booster) yaptıran Amerikalıların koronavirüsten ölme olasılığı aşılanmayanlara göre 97 kat daha az bulunmuştur. Ayrıca, iki doz aşı olup hatırlatma dozunu yaptırmayan kişilerin COVID-19'dan ölme olasılığının, hiç aşılanmamış insanlara göre 14 kat daha düşük olduğu gösterilmiştir.

CDC direktörü Rochelle Walensky, "Bu veriler, aşılama ve hatırlatma dozunun, Omicron dalgalanması sırasında bile ciddi hastalıklara ve hastaneye yatışlara karşı koruma sağlamaya devam ettiğini göstermektedir. COVID-19 aşılı değilseniz ya da hatırlatma dozunuz yoksa, ciddi hastalık ve ölüme karşı korumanızı yeterince güçlendirememişsinizdir ve hemen aşılanmalı ve hatırlatma dozunu yaptırmalısınız” diyor.

Walensky’nin sunduğu en son rakamlara göre; aşılanmamış olanlar için haftalık ortalama ölüm sayısı 100.000 kişi başına 9.7 iken, bu oran aşılılarda 0,7 ve hatırlatıcıyı da yaptıranlarda 0,1 idi.

Amerika Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörü Anthony Fauci, her iki partnerde de aşılamanın in vitro fertilizasyon da (tüp bebek) dahil olmak üzere doğurganlığı etkilemediğini tespit eden iki yeni çalışmanın altını çizerek, hamile olanlar ve yakın zamanda çocuk sahibi olmak isteyebilecek çiftler için aşı yapılmasını kuvvetle önermiştir.

Aşının aksine, koronavirüs bulaşmış erkeklerde çocuk sahibi olma olasılığının geçici olarak düştüğü gösterilmiş. Erkek, eşinin adet döngüsünden önceki 60 gün içinde koronavirüse yakalanmışsa, eşlerinin gebe kalma olasılıkları %18 daha az bulunmuştur.

Fauci, "Yeni veriler de, COVID-19 aşısının doğurganlığı olumsuz etkilemediğini göstermektedir. Şu anda hamile kalmaya çalışan veya gelecekte hamile kalabilecek kişilere ve eşlerine aşı mutlaka önerilmelidir" diyor.

Bunların dışında bu ayın sonunda 5 yaşın altındaki çocuklar için Pfizer aşısına Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) izin verebileceği söyleniyor.

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ
Tıp Fakültesi Dekanı