Çalışma, Booster (Hatırlatma Dozu) Etkinliğinin 4 Aydan Sonra Azaldığını Gösteriyor
16.02.2022

Bir araştırmaya göre, Pfizer/BioNTech ve Moderna COVID-19 aşılarının hatırlatma dozları (booster) dört ay sonra bir miktar etkinliğini yitirse de Omicron dalgalanması sırasında insanları hastaneden uzak tutma konusunda iyi bir iş çıkardı.

Çalışma, Omicron varyantının baskın olduğu süre boyunca, hatırlatma dozundan iki ay sonra aşıların, acil servis başvurularında %87 ve hastaneye yatışlarda ise %91 etkinlik sağladığını gösterdi. Hatırlatma dozundan dört ay sonra, etkinlik acil servis başvurularında %66'ya düşerken hastane yatışlarında %78'e geriledi.

CDC'nin Haftalık Morbidite ve Mortalite Raporu'nda yayınlanan çalışma, Ağustos 2021'den 22 Ocak 2022'ye kadar 10 eyalette gerçekleşen 241.204 acil başvurusu ve 93.408 hastane yatışını inceledi. İncelenen verideki hastaların yaklaşık %90'ının hatırlatma dozunu yaptırmadığı ve hastaneye kaldırılanların yarısından fazlasının 65 yaş üstü olduğu gösterildi.

Önceki araştırmalar, aşı ve hatırlatma dozlarının etkinliğinin zamanla azaldığını gösterdiğinden, bu çalışmanın sonuçları CDC için sürpriz olmadı, ancak hatırlatma dozu etkinliğinin Delta varyantına karşı Omicron'a olandan çok daha güçlü olduğu görüldü. Son derece bulaşıcı olan Omicron varyantı, ülkemizde de beklendiği gibi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki COVID vakalarının neredeyse %100'ünü oluşturmakta idi.

Omicron'un baskın olduğu dönemle ilgili bulgular, en az dört ay önce hatırlatma dozu yaptıran 200'den az hastadan oluşan küçük bir örneğe dayanıyordu.

Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'nden bir bilim insanı, bu çalışmanın “aşıların halen işe yaradığına ve insanları hastaneden uzak tuttuğuna” dair daha fazla kanıt sağladığına dikkat çekti.

Cuma günkü ayrı bir raporla, CDC, zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar için hatırlatma dozları konusundaki rehberini değiştirdi. Ajans, bu kişilerin Pfizer veya Moderna aşılarının birincil serisini tamamladıktan beş ay sonra değil, üç ay sonra hatırlatma dozu almaları gerektiğini söyledi.

Kaiser Health News, bağışıklık yanıtlarını bozan belirli tıbbi durumları olan ya da organ nakli, kanser veya otoimmün hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan kişiler de dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon Amerikalı yetişkinin “bağışıklığı baskılanmış” olarak kabul edildiğini bildirdi.

CDC, Ekim ayında bağışıklığı baskılanmış kişiler için dördüncü aşıyı da önerdi.

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ
Tıp Fakültesi Dekanı