Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde: Ankara’dan Ahi Şerafettin (Arslanhane) Cami UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
22.09.2023

16-20 Eylül 2023 tarihlerindeki 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" olarak sunulan beş cami, Dünya Mirası listesine alınmıştır. Beyşehir Eşrefoğlu Camii (Konya), Sivrihisar Ulu Camii (Eskişehir), Mahmut Bey Camii (Kastamonu), Ahi Şerafettin (Arslanhane) Cami (Ankara) ve Afyonkarahisar Ulu Camii, bu kapsamda Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları olmuştur.

 

Üniversitemiz Türkiye Tarih Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şule Pfeiffer Taş’ın danışmanı olduğu, Berk Şahin’in Atılım Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Yüksek Lisans tez çalışmasında, Dünya Mirası ilan edilen Ankara’daki Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi konu alınmıştır. Berk Şahin’in tezi “Ahi Şerafettin (Arslanhane) Külliyesinde Cami, Zaviye ve Türbe’nin İşlevsel ve İçmimarlık Açısından Karşılaştırılmalı Değerlendirilmesi” başlığıyla 2012’de tamamlanmıştır.

 

Kaynak:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 19.09.2023

https://basin.ktb.gov.tr/TR-349881/unesco39dan-bir-mujde-daha-anadolunun-ahsap-destekli-camileri-de-dunya-mirasi.html