Cumhuriyet’in İlk Üniversitesinin Oluşumunda Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Öyküsü ve Yerleşkesi Konferansı
15.12.2023

Cumhuriyet’in İlk Üniversitesinin Oluşumunda Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Öyküsü ve Yerleşkesi Konferansı

 

Üniversitemiz Türkiye Tarih Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜTAM) tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen, “Cumhuriyet’in İlk Üniversitesinin Oluşumunda Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Öyküsü ve Yerleşkesi” isimli konferans 14 Aralık 2023 tarihinde Prof. Dr. Halim PERÇİN tarafından verilmiştir.

TÜTAM Müdürü ve Güzel Sanatlar Ortak Dersler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şule PFEIFFER TAŞ’ın moderatörlüğünde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan ERYILMAZ yapmıştır. Konuşması sırasında Rektörümüz Ankara Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde fakültelerin önemi hakkında bilgi vererek Ankara Üniversitesi mezunu olarak üniversite ve yerleşkeler hakkında kendi deneyimlerini de paylaşmıştır.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden, Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Halim PERÇİN tarafından Cumhuriyet’in ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi’nin oluşumunda Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü hakkında ayrıntılı bilgi vererek Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi yerleşkelerinin tarihi süreçteki gelişimini aktarmıştır. Yerleşkede yer alan Ernst Arnold Egli tarafından tasarlanan Erken Cumhuriyet Dönemi yapıları ve peyzaj düzenlemeleri ile ilgili özgün fotoğraflar ve çizimler eşliğinde, yerleşkenin değişim sürecine tanıklığını ve katkılarını anlatmıştır. Konferansın ardından Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve TÜTAM Bilim Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sevgi LÖKÇE tarafından üniversitemiz adına kendisine fidan bağışı belgesi takdim edilmiştir.

Konferansa, TÜTAM Müdür Yard. Prof. Dr. Şeniz ÖZALP YAMAN, Yönetim Kurulu Üyesi ve Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin ÖNÜR, Üniversitemiz ARGEDA-Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Prof. Dr. Atilla CİHANER ile üniversitemiz akademik - idari personeli, öğrencileri ve kurum dışından misafirler de katılmıştır.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan ERYILMAZ ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim PERÇİN’e aktardıkları değerli bilgiler için teşekkürlerimizi sunarız.