Atılım Üniversitesi ve Craft Kompozit Firması Arasında Patent Ticarileştirilmesine Yönelik Lisans Sözleşmesi İmzalandı
29.01.2021

AR-GE Çalışmaları kapsamında; Atılım Üniversitesi İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tolga Akış, Dr. Cemal Merih Şengönül ve öğrencileri tarafından geliştirilen kompozit üretim yöntemi ve karton bisiklet için 2017 yılında Atılım Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ARGEDA TTO) Direktörlüğü tarafından patent başvurusu yapılmıştır. Tamamen Üniversitemizin öz kaynakları tarafından fonlanan proje çıktısı buluşun üretimi ve satışı için CRAFT Kompozit Firması ile lisans sözleşmesi imzalanmıştır. 2018 yılında Teknopark Ankara’da kurulan Craft Kompozit, yenilikçi yöntemleri ve ileri kompozit teknolojisi ile sektöre alternatif kompozit malzemeler kazandırmıştır.  Geleneksel kompozit üretiminin yanı sıra selülozik maddeler ve doğal lifler kullanarak otomotiv, savunma ve havacılık sektörlerine alternatif kompozit ürünler üretmektedir. Lisanslama çalışmaları Atılım Üniversitesi ARGEDA TTO Direktörlüğü tarafından yürütülmüş olup ticarileştirme faaliyetlerinin Üniversite kaynaklarına ve ülke ekonomisine katkısı hedeflenmektedir. Geliştirilen teknolojiyle tamamen doğal liflerden üretilecek olan kompozit maddeler, dayanıklılıklarıyla alışılagelmiş ürünlerden farklı olarak karbon ayak izinin düşmesini de sağlayarak doğaya zarar vermeyecektir. Halihazırda kompozit ile üretilen karton bisiklet ile bir prototip de elde edilmiştir. Fiberglas veya karbon fiber kompozitlerinin dışına çıkılarak özel bir kompozit üretilmesi durumunda havacılık ve savunma gibi sektörlerde de kullanım alanı yaratılabilecektir. ARGEDA TTO Direktörlüğü danışmanlığı ve desteği ile teknolojinin daha ileri aşamalar için geliştirilmesi ve yeni patent başvuruları yapılması hedeflenmektedir.