ekspoMED EURASIA Medikal Fuarı'na Katıldık
03.04.2014

Avrasya'nın en kapsamlı medikal fuarı ekspoMED EURASIA 2014, 3-6 Nisan 2014 tarihleri arasında profesyonel medikal sektörünü 21. kez bir araya getirdi. İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen ekspoMED, LABtekmed ve Cosmed İstanbul yaklaşık 1200 firma ve firma temsilciliğinin ve 30.000'in üzerinde ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşti. Yurt içi katılımcıların ve ziyaretçilerin yanında, yurt dışından da yoğun katılım ve ziyaret gerçekleşti. Geçmiş yıllarda da fuara katılan Almanya, Çin, Fransa, İspanya, Kore, Malezya, Tayvan yine fuarda yerlerini alırken bu sene ilk kez Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hindistan, İngiltere, İtalya ve Polonya da fuara katıldı.

Medikal sektörünün öncü ve yenilikçi firmalarının yanında üniversitelerde fuara katılım sağladı. ARGEDA Teknoloji Transfer Ofisi olarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hilal Türkoğlu Şaşmazel'in, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Göksel Durkaya'nın ve ortağı Hüseyin Kurtuldu'nun, KOSGEB-ATILIM TEKMER'de Ar-Ge faaliyetlerine devam eden Bins Teknoloji'nin kurucusu Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunu Can Sivrioğlu'nun katılımlarıyla, Atılım Üniversitesi'ni temsilen fuar boyunca ziyaretçilerle buluştuk.

Biyomedikal üzerine çalışmalarına devam eden Doç. Dr. Hilal Türkoğlu Şaşmazel aşağıdaki projeleri hakkında ziyaretçileri bilgilendirirken deneyim ve tecrübelerini katılımcılara aktardı.

  • Yeni Hibrit Tabakalı PCL/Kitosan/PCL Doku İskelelerinin Dondurarak Kurutma Tekniği İle Üretilmesi ve İncelenmesi: Projede iki yeni teknik (elektro-eğirme ve dondurarak kurutma) birleştirilerek doku mühendisliği uygulamalarında kullanılmak üzere yeni malzemeler geliştirilmiştir. Bu geliştirilen malzemeler üzerinde özellikle deri dokusunun üretilmesi planlanmaktadır.

  • Geliştirilmiş Hibrit PCL/Kitosan/PCL Yapılarının Yüzeylerinin Azot Plazma İle Modifikasyonu: Söz konusu projede en yeni doku iskelesi üretim tekniklerinden biri olan “elektro-eğirme” tekniği ile üretilen hibrit PCL/Kitosan/PCL (sentetik/doğal/sentetik polimerik yapı) yapıların yüzeyleri azot gazı kullanılarak plazma tekniği ile muamele edilmiştir. Bu sayede geliştirilen yüzeylerin özellikleri (topografisi, ıslatılabilirliği vb.) ayarlanabilmektedir. Geliştirilen yüzeyler çeşitli hücrelerin üretiminde destek malzemesi olarak kullanılacaktır.

  • Geliştirilmiş Elektro-Eğrilmiş PCL Doku İskelelerine Kitosan Takviyesinin Etkisinin İncelenmesi: Bu projede nanofiberler halinde üretilen PCL (sentetik polimer) yapıya Kitosan (doğal polimer) çözeltisi eklenerek makro düzeyde destek sağlanması ile kompozit bir biyomalzeme geliştirilmiştir. Geliştirilen bu kompozit biyomalzemenin bilhassa kemik dokusu üretiminde kullanılması hedeflenmiştir.?

Atılım Üniversitesi Nanoskopi yürütücülüğünde ve İncek Nanoteknoloji Ltd. Şti. ortaklığıyla gerçekleştirilen "Taramalı Lazer Mikroskobu" Yrd. Doç. Dr. Göksel Durkaya ve Hüseyin Kurtuldu tarafından tanıtılmıştır. %100 yerli yazılım, eletronik ve donanım ile üretilen "Taramalı Lazer Mikroskobu" Türkiye'de akademik ve ticari ilk olması sebebiyle büyük dikkat çekmiştir.

KOSGEB-ATILIM TEKMER bünyesinde Bins Teknoloji tarafından çalışmalarına devam edilen "Mikroişlemci İle Çevrilebilir Hidrolik Diz Protezi" projesi özellikle Libya ve Irak'tan gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmiştir. Türkiye'deki ilk Hidrolik Swing-Stance faz kontrollü modüler diz eklemi projesi olan "Mikroişlemci İle Çevrilebilir Hidrolik Diz Protezi", diz üstü itibarı ile bacak uzvunu kaybetmiş insanların yürüme, koşma hatta bisiklete binebilme gibi aktivitelerini yapabilmesini sağlayacaktır. Daha ergonomik hız ayarlaması yapabilme imkanı sağlaması sebebiyle konforlu, güçlü bir hidroliğe sahip olduğu için de güvenli bir protezdir. Yüksek mikroişlemci hızı ve hassas algılayıcıları sayesinde en yüksek seviyede güvenlik sağlamaktadır.

Projelerin ve ürünlerin tanıtıldığı fuarda bu sene ilk kez bilimsel etkinlikler de düzenlenmiştir. Bu etkinliklerde ziyaretçiler ve katılımcılar farklı konularda bilgilendirilmiştir. 

ekspoMED EURASIA 2014 katılımcıları için tıklayınız.