Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Paneline Katıldık
26.05.2014

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen, Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Paneline, Üniversitemizi temsilen ARGEDA-TTO Yöneticisi Dr. Alper Ünler katıldı.

Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve üniversitelerden çok sayıda katılımcının izlediği panelde, yerli katkı ve offset konusu tüm boyutlarıyla masaya yatırıldı.

Panelde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, offset’in savunma alımlarında 25 yıldır uygulandığını söyledi. Yabancı şirketlere bu konuda yol göstermek gerektiğini vurgulayan Demir, “Yerli endüstrimizin envanterini çıkarıp, offset kullanımıyla ilgili yol arayan şirketlere rehberlik etmemiz gerekiyor” dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de, kamu alımlarının devletin ihtiyaçlarını en ucuza temin etmek anlamına gelmediğini belirterek, bu alımlara sanayinin gelişmesi, Ar-Ge ve inovasyona teşvik edilecek şekilde bir gelir aktarma olarak bakmak gerektiğini söyledi.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Koray Güngör Şanal ise offset’in başta Amerika ve Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kamu alımlarında zorunlu olarak uygulandığına dikkati çekerek, “Kamu alımlarında offset uygulamasının zorunlu hale getirilmesi, ülkemizin sanayileşme hamlesi için de itici bir güç olacaktır” dedi.

ATO Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Musa Pireci de Türkiye’de başka hiçbir ticaret odasında bulunmayan özel bir komisyon olduklarını belirterek, “Komisyonumuzun misyonu, offset ile ilgili kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, STK’lar ve üniversiteler arasında koordinasyon sağlamaktır” dedi.

Tüm gün süren panelde konuşmacılar offset uygulamalarındaki sorunlar, kamudaki mevcut çalışmalar, enerjide yerli katkı ve offset, savunma sanayinde offset, havacılıkta offset uygulamaları ve başarıları, üniversitelerin offset uygulamalarından beklentileri ve dünyadaki offset uygulamaları konularını ele aldılar.