Girişimcilik Eğitim Serileri II (Ramazan Aslan)
13.05.2015

Girişimcilik ve Yenilik başlığı altında iş dünyası ile akademisyen ve öğrencileri bir araya getirmeye devam ettiğimiz eğitimlerin bu dönemki beşinci konuğu “Turizmde Girişimcilik” başlıklı konuşması ile Sayın Ramazan Aslan olmuştur. 

Küçük yaşta turizm sektöründe çalışmaya başlayan Sayın Aslan, otellerde birçok farklı bölümde çalışarak kendini yetiştirdiğinden bahsetmiştir. Girişimcilik için olmazsa olmazların; akıl, cesaret ve sabır olduğunu, bunlara ek olarak sevginin katılması ile başarılı bir girişimci olunabileceğini anlatmıştır. Özellikle zamanı iyi kullanmanın önemine dikkat çekmiştir. Keşke dememek için her anın verimli kullanılmasını ve hayattaki güzelliklerin farkına varılmasını vurgulamıştır. Ayrıca, bu deneyimlerin para ile satın alınamayacağını anlatmıştır.

1984 yılındaki ilk ticari girişiminde başarısızlık yaşadığından ve alacaklarını tahsil edememesinden bahsetmiş, buna rağmen asla pes etmediğini ifade etmiştir. Gücünün farkında olanın, neler yapabileceğinin de farkında olacağını anlatmış, kendisinin de bu şekilde asla pes etmeden bugünkü konumuna geldiğini söylemiştir. Üniversite eğitimi almamasına rağmen, deneyimiyle ve işine olan sevgisiyle bu günlere geldiğini vurgulayan Sayın Aslan, “Çıraklığını yapmadığınız işin yöneticisi olamazsınız” demiştir. Hayattaki her seçimin bir bedeli olduğunu ve bu bedelleri ödeyenlerin istedikleri şeylere sahip olduğunu söylemiştir. İş hayatında sistem kurmanın önemi üzerinde duran Sayın Aslan, işlerin patron yokken de yürümesi gerektiğini, bunun yanında işin başında olunursa firmanın daha ilerilere taşınabileceğini anlatmıştır.

Son olarak marka yaratmanın ve kurumsal kimliğin önemini vurguladığı konuşmasında, iş kurmadan önce pazar araştırması, rakip analizi ve fizibilite raporlarının sonucuna göre yatırım kararı verilmesi gerektiğinden bahsetmiştir. İlk ya da en olmaya çalışın diyerek konuşmasını tamamlayan Ramazan Aslan’a üniversitemiz adına plaket verilerek fotoğraf çektirilmiştir.