'İlaçlar ve Biyoteknolojik Buluşların Patentle Korunması' Konferansı Gerçekleşti
26.10.2015

Patent ve Marka Vekilleri Derneği'nin organize ettiği ve ARGEDA TTO olarak katılım gösterdiğimiz 'İlaçlar ve Biyoteknolojik Buluşların Patentle Korunması' Konferansı, 22-23 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. Son derece değerli konuşmacıların yer aldığı etkinlik, Türk Patent Enstitisü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan'ın konuşmaları ile başladı. 

Prof. Asan, ilaç ve patent konusunun kesiştiği alanda sağlık, teknoloji, Ar-Ge, ekonomi ve hukuk gibi farklı boyutların iç içe geçmiş şekilde çok farklı boyutları içinde barındırması nedeniyle hem dünyada hem de ülkemizde yoğun tartışmalara sahne olduğunu belirtti. Prof. Asan'ın belirttiğini doğrular şekilde konuşmalar sırasında yoğun tartışmalar ve fikir paylaşımları gerçekleşti. İlaç Ar-Ge’sinin süre ve maliyet açısından diğer Ar-Ge faaliyetlerinden farklılaştığını temel araştırma ile keşif ve klinik araştırma aşamalarını içeren  10-15 yıllık bir dönemi kapsayan uzun sürecin maliyetinin yaklaşık 1,3 milyar doları bulduğuna değinildi.

Avrupa Patent Ofisi (EPO) yetkilileri tarafından farmasötik buluşların ve biyoteknolojinin EPO'da patentlenmesi süreci katılımcılarla paylaşıldı. İsveç Patent Ofisi ve Avusturya Patent Ofisi yetkilileri de kendi ülkelerindeki süreçleri ve işleyişi anlattı. Çin Halk Cumhuriyeti Fikri Mülkiyet Ofisi yetkilisinin yaptığı sunumda, Çin'in yıllık 1 milyona yaklaşan patent başvuru sayısı ilgi çekti. 

Yargıtay Hukuk Dairesi Üyesi, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimlerinin de katıldığı konferansta süreç hukuksal açıdan da değerlendirildi.

İki gün boyunca yoğun bilgi paylaşımı ile süren etkinlik, 551 sayılı KHK üzerinde yapılan önemli değişikliklerin katılımcılarca değerlendirilmesi ve tartışılması ile son buldu.