Yabancı Diller Bölümü Bir Kitap Bir Konu Etkinlikleri


 
Atılım Üniversitesinde 2012 yılı bahar döneminde ‘Bir Kitap Bir Konu’ ortak okuma etkinliği başlatılmıştır. Bu etkinlik özel olarak seçilmiş bir kitabın tüm kampüs popülasyonu tarafından okunması ve paylaşımına dayanan bir uygulamadır.
 
Amaç, aynı kitabı  okumaya dayalı ortak bir kültür, ortak tartışma zemini oluşturmak , öğrencilerin çeşitli etkinliklere katılarak birbirini tanımasını sağlamak , sosyalleşmek , farklılıklara hoşgörü göstermeyi öğrenmek ve barış dolu bir öğrenme ortamı yaratmaktır.
 
Dünyada çeşitli üniveresitelerde farklı ve çeşitli biçimlerde uygulanan ve  ‘community reading events’ adı verilen bu etkinlik, Atılım Universitesinde ilk kez Ekim 2011 Öğretmen Gelişimi Çalıştayında paylaşılmış ve konu edilmiştir. Eğitim Teknolojileri ve Pedagojisi Ofisi ( ETPO) akademik grubu üyeleri bu konuyu uzun zaman tartıştıktan sonra böyle bir ortak okuma projesinin ve paylaşımının kampüs kültür ve birliğine katkıda bulunacağı kanaatine varmıştır. Daha sonra o günlerde güncel olan Steve Jobs’ ın ölümü üzerine Isaacson’un yazdığı Steve Jobs biyografisinin seçilip okunmasına karar verilmiştir.
 
Kitabın hem Türkçe hem İngilizce baskısının olması, teknoloji içerikli, girişimcilik başarı, başarısızlık, başetme stratejileri, mantık, hırs gibi konuları ele almış olması kitabın seçiminde etkili olmuştur. Ayrıca her türlü tarafsız övgü ve yergiye imkan veren, insanları bölmeyen ve aşırı duygu yüklü olmayan özelliği de seçiminde etkili olmuştur.
 
Bu etkinlik elektronik olarak ETPO kanalıyla ve ETPO üyeleri tarafından bireysel olarak tüm üniversiteye duyurulmuş ve her bölümün kendi içinde etkinlik düzenlemesi önerilmiştir.
 
Yabancı Diller Bölümünde Bir Kitap Bir Konu etkinliği oldukça ciddi ve planlı biçimde ele alınmış ve  iş bölümü yapılarak güz ve bahar dönemi  arasındaki sömestir tatilinde bir  bölüm hocası bu konuda etkinlik hazırlamakla görevlendirilmiştir. İngilizce  okumayı da teşvik etmek ve yönlendirmek amacıyla  etkinlikler hazırlanmış, diğer ders hocaları programlarının elverdiği ölçüde sınıflarda etkinlikler yapmayı planlamıştır. Bu etkinlikler ETPO sayfasında diğer bölümlerin hocalarının da görüşüne açılmıştır.
 
Bu etkinlikler 3 grupta toplanabilir:

1. Ders içinde uygulanan etkinlikler
Eng 212 rapor yazma dersinde kitaptaki metinlerle ilgili alıntı  örnekleri üzerinde alıştırmalar yapılmıştır.
Eng 202  sunum dersinde Steve Jobs’ la ilgili sunumlardan örnekler incelenmiştir.
Eng 104, Eng 111 , Mim 110 derslerinde öğrencilerin okudukları kitapla ilgili mini sunumlar yapılmıştır. 
 
2. Ders dışındaki  uygulamalar
    a. Anket: Öğrencilere kısa bir anket gönderilerek Bir Kitap Bir Konu (1K 1K) etkinliği ile ilgili görüşleri alınmıştır.
 
 1. 1K1K: 
http://etpo.atilim.edu.tr/anket/index.php?sid=25845&lang=tr 
 

 (Bu anketin sonuçları için tıklayınız.)


     b. Köpükten yapılan elma ağacı panosuna ‘apple-elma’  etiketleri üzerine öğrencilerin izlenimlerini  yazıp asmaları sağlanmıştır.  Bu köpük silüet ağaç , Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü ikinci sınıf öğrencileri ve ders hocaları Azimet Karaman  gözetiminde tasarlanmıştır.
 
     c. Duvar panosu ; yabancı öğrencilerin Türkçe dersi etkinleri çerçevesinde duvar gazetesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
 
     d. Canlı gerçek  bir ağacın  dallarına  elma etiketleri üzerine Steve Jobs' ın sözleri yazılarak asılmıştır.
 
 
3. Yazı yarışması: Steve Jobs‘ un ‘ Everything happens for a reason’ ifadesi üzerine iki kategoride yazı- kompozisyon yarışması yapılmıştır. Bu yarışmaya Bölüm İngilizce dersleri alan 1. sınıf ve 2. sınıf öğrencilerinin katılmaları önerilmiştir. (Bknz. Duyuru)
Yarışmaya 90 öğrenci  katılmış, yarışmaya katılan ve değerlendirmeye alınan her yazı için İngilizce derslerinde 3 puan verilmiş, dereceye girenlere de derecesine göre D&R çekleri hediye edilmiştir. Dereceye giren her bir öğrenciye Lap şenliklerinde sertifikaları verilmiştir. Aşağıda setifika örneği görülebilir.
 


 
 
Sonuç olarak, Bir Kitap Bir Konu (1K 1K) etkinliği Yabancı Diller Bölümü hocaları ve öğrencileri  için farklı ve heyecanlandırıcı bir etkinlik olmuştur. Bu çalışmayı başlatan , etkinlikleri hazırlayan, etkili biçimde  uygulayan, yarışmayı değerlendiren  hocalarımızı ve katılan öğrencilerimizi kutlar, başarılarının devamını  dileriz. Desteklerinden dolayı ETPO ve Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü hoca ve öğrencilerine de teşekkür ederiz. Ayrıca bina içinde canlı bir ağaç temin eden ve kalmasına izin veren Peyzaj Mimarımız Esra Işıkhan a da teşekkürlerimizi sunarız.

Aşağıda bu yarışma sonucunda dereceye giren öğrencilerin adlarını ve isimlerine tıkladığınızda orijinal metinlerini görebilirsiniz.

F.GUVEN
 
1. SINIF ENG 104 GRUBU
Derecelendirme Öğrencinin adı-soyadı Ders Bölüm Fakülte
1. Mohamed Elkhutini ENG104-01 Bilgisayar Mühendisliği MÜHENDİSLİK
2. İ.Furkan Hücüptan ENG104-06 İnşaat Mühendisliği MÜHENDİSLİK
3. Aytaç Güner ENG104-02 Elektrik-Elektronik Müh. MÜHENDİSLİK
Honorary Mention Serdar Tunguç ENG104-05 Otomotiv Mühendisliği MÜHENDİSLİK
2. SINIF ENG 212-202 GRUBU
Derecelendirme Öğrencinin adı-soyadı Ders Bölüm Fakülte
1. Samar Fawaz Aburamadan ENG202-01 İşletme İŞLETME
2. Afra Esma Orhan ENG202-05 Psikoloji FEN-EDEBİYAT
3. Alp Eren Bütün ENG212-08 Yazılım Mühendisliği MÜHENDİSLİK
Honorary Mention Kübra Coşkun ENG212-16 Elektrik-Elektronik Müh. MÜHENDİSLİK
         
 
 Konuyla ilgili resimleri aşağıda görebilirsiniz.