Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Serkan Eryılmaz TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülünü Aldı
29.12.2017

TÜBİTAK tarafından her yıl verilmekte olan Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. “Bilim Ödülleri” kategorisinde ‘Mühendislik Bilimleri’nde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Serkan Eryılmaz ödüle layık görüldü.

Yarım asırdan fazladır devam eden bu geleneğin bundan sonra da prestijine prestij katarak devam edeceğine inancını vurgulayan Erdoğan, konuşmasında bu yıl 4 Bilim Ödülü ve 11 Teşvik Ödülü verildiğini anımsattı. Ödüle layık görülen tüm bilim insanlarını tebrik ederek çalışmalarında başarılar dileyen Erdoğan, ödüllerin belirlenmesinde gösterilen hassasiyet dolayısıyla TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ve ekibi ile TÜBİTAK Bilim Kurulu üyelerini de tebrik etti. Bilim insanlarına bundan sonraki çalışmalarında başarı dileyen Erdoğan, “Kendilerinden ülkemizin önünü açacak, bilim dünyasına yön verecek çok daha büyük başarılar beklediğimizi de özellikle ifade etmek isterim"  diye belirtti. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK 2017 Bilim ve Teşvik Ödülleri Töreninde yaptığı konuşmada, bilim ve teknolojide en büyük özgüven ve dayanak noktasının medeniyet bilinci olduğuna işaret etti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de, ödül törenindeki konuşmasında, mühendis olarak işe başladığı kurumda katıldığı bazı projelere değindi.  Bu projelerin, bir konuya siyasi iradenin liderlik etmesinin, yön göstermesinin ve bizzat ilgili kurumlarca da sahiplenilmesinin değerini gösterdiğini ifade etti.

Törende ödül alan isimler  şöyle:

“Bilim Ödülü” Kategorisinde "Temel Bilimler" alanında İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Reşat Apak ve Bilkent Üniversitesinden Doç. Dr. F. Ömer İlday, Mühendislik Bilimlerinde Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Civalek, Sosyal Bilimlerde Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Sumru Altuğ;

"Teşvik Ödülleri"nde, ‘Temel Bilimler’de Prof. Dr. Şule Erten Ela, Doç. Dr. Filiz Kuralay, Doç. Dr. Önder Metin, ‘Mühendislik Bilimleri’nde Prof. Dr. Serkan Eryılmaz, Doç. Dr. Vehbi Çağrı Güngör, Doç. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, Doç. Dr. Cem Sevik, Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, Sosyal Bilimlerde Doç. Dr. Reşat Bayer, Doç. Dr. Seda Ertaç Güler ve Doç. Dr. Ebru Kaya.

 

Prof. Dr. Serkan Eryılmaz Hakkında

Alanı: İstatistik

“Yöneylem araştırmasında stokastik modeller/süreçler alanında sistem güvenilirliği konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Teşvik Ödülü verilmiştir.

10 Şubat 1978’de Ankara’da doğan Serkan ERYILMAZ, 1999 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü’nden Fakülte birincisi olarak mezun olmuştur. 2000 yılında yüksek lisans, 2002 yılında doktora derecesini almış olduğu Ankara Üniversitesi İstatistik Bölümü’nde 1999-2002 yılları arasında Araştırma Görevlisi olarak görev yapmıştır. 2004 yılında Doçent, 2009 yılında Profesör olan Serkan ERYILMAZ, halen Atılım Üniversitesi araştırmadan sorumlu Rektör Yardımcısı ve Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Serkan ERYILMAZ, Manitoba Üniversitesi (Kanada) ve Durham Üniversitesi’nde (İngiltere) ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuş; yurt dışında görev yapan yabancı araştırmacılar ile birlikte çeşitli bilimsel çalışmalar yürütmüştür.  Araştırma alanları; sistem güvenilirliği, olasılık ve stokastik süreçler, yöneylem araştırmasında stokastik modeller olan Serkan ERYILMAZ’ın bu konularda uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi ve bu makalelere başka araştırmacılar tarafından yapılmış çok sayıda atıf bulunmaktadır. İleri düzey olasılık ve stokastik süreçler tekniklerinin sistem güvenilirliği kapsamında ele alınması ve bu tekniklerin özellikle bağımlı bileşenlerden oluşan mühendislik sistemlerinin güvenilirlik analizinde kullanılması ile ilgili yayınlanmış birçok makalesi bulunan Serkan ERYILMAZ, sistem güvenilirliği alanında lisansüstü öğrenciler yetiştirmiştir.

2013-2016 yılları arasında alanın en önde gelen dergilerinden olan IEEE Transactions on Reliability dergisinde “Associate Editor” olarak görev yapmış olan Serkan ERYILMAZ, halen IISE Transactions dergisinde “Area Editor” olarak görev yapmakta olup çeşitli uluslararası dergilerin editör kurullarında yer almaktadır.

Serkan ERYILMAZ, bünyesindeki üye sayısı ve gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler ile Güvenlik ve Güvenilirlik alanlarının en önemli uluslararası organizasyonlarından olan Avrupa Güvenlik ve Güvenilirlik Kuruluşu’nun (European Safety and Reliability Association) Sistem Güvenilirliği komite başkanlığını yürütmekte olup güvenilirlik alanı ile ilgili en saygın uluslararası bilimsel toplantıların bilim ve teknik program komitelerinde yer almıştır.