20. Uluslararası Uygulamada Mekatronik ve Makina Görme (M2ViP 2013)
18.09.2013

20. Uluslararası Uygulamada Mekatronik ve Makina Görme (M2ViP 2013) (M2ViP 2013)

18-20 Eylül 2013

Mekatronik, makina mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar ve kontrol teknolojilerinin ürün ve sistem tasarımında tümleştirilmesine dayanan ve 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkışı ile birlikte hızla gelişen bir mühendislik felsefesidir. Mekatronik, teknik ve ticari açıdan katma değeri yüksek ürünlerin ve bu ürünlerin tasarlanması hedefiyle teknolojik gelişimin temelini oluşturur. Mekatronik tasarım ürünleri genellikle çevrelerini algılayabilen, çevre ile ilgili planlama yapabilen, içsel bilişsel yapısı ile çevresel değerlendirmelere göre eylem kararları alarak çevresel sistemlerde değişikliklere neden olabilen akıllı makina, alet ve cihazları, akıllı sistemleri içermektedir. Mekatronik tasarım ürünleri 21. yüzyılın en önemli gelişme alanlarından biri olarak ilgili tüm bilimsel, teknolojik ve ticari sektörleri de ivmelendirmektedir. Mekatronik ürünlerin çevre algılama ve karar verme kabiliyeti bu ürünlerde bulunan çeşitli sensörlerin (algılayıcılar) ve gömülü makina zekasının sonucudur. Mekatronik sistemlerde kullanılan tüm algılayıcılarla birlikte, makina görmesinin teknolojik altyapısını oluşturan görüntü sensörleri (kameralar) da büyük önem taşımaktadır. Makine (robot) görmesi konusu mekatronik uygulamaları içinde hızla gelişen ve ayrı bir öneme sahip olan bir teknoloji alanı olarak öne çıkmaktadır.

Bu gerçeklerden hareketle mekatronik ve makina görmesi konularında dünya çapındaki bilimsel araştırmaları ve endüstriyel uygulamaları paylaşmak, gelişmeleri takip etmek ve sonuçları değerlendirmek amacıyla “The International Mechatronics and Machine Vision in Practice (M2ViP)” adlı uluslararası konferans serisi organize edilmiştir. İlki 1994 yılında Toowoomba (Avustralya)’da düzenlenen ve her yıl dünyanın farklı ülkelerinde yapılan M2ViP konferansının altıncısı 1999 yılında ülkemizde düzenlenmiştir.

2013 yılına kadar 19 defa düzenlenen ve alanında önemli bir bilimsel toplantı niteliğinde olan M2VİP konferansının yirmincisi, “The 20th International Conference on Mechatronics and Machine Vision in Practice (M2VİP 2013)”, 18-20 Eylül 2013 tarihleri arasında tekrar ülkemizde, Atılım Üniversitesi Robot Teknolojileri, Araştırma ve Uygulama Merkezi (ROTAM) tarafından Ankara’da organize edilecektir.

 

Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://m2vip2013.atilim.edu.tr/