AKTS - Bölge Çalışmaları II

Bölge Çalışmaları II (KAM452) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Bölge Çalışmaları II KAM452 3 0 0 3 5
Ön Koşul Ders(ler)i
Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü N/A
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Sorun/Problem Çözme.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Dr. Aslı Yiğit
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu dersin amacı tarihin ilk dönemlerinden itibaren Orta Asya ve Kafkasya devletlerinin ve halklarının geçirdiği evreleri ve yapısını incelemektir. Orta Asya ve Kafkasya devletlerinin 19. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar siyasal ve toplumsal dönüşüm irdelenerek, büyük savaşlar ve önemli siyasal olaylar sonrasında yaşadıkları değişim konu alınacaktır. Ayrıca yaşanan bu değişimin uluslararası siyasete etkisi anlatılacaktır. Sovyetler Birliği'nin kurulmasının ardından bu ülkelerin geçirdikleri evrelere ve Sovyetler sonrası dönemden bugüne kadar geçirdikleri ulusal ve uluslararası siyasetin konusu olabilecek önemli olaylara değinilecektir. Ayrıca Orta Asya ve Kafkas devletlerinin Türkiye ile ilişkilerinin tarihsel ve güncel boyutları da dersin konusunu oluşturacaktır. Kısacası, bu dersin amacı tarihten günümüze kadar gelinen süreçte Orta Asya ve Kafkasya devletlerini gelişimi, toplumsal, siyasi, dış politik ve ekonomik konulardaki dönüşümleri hakkında öğrencilere temel bir anlayış kazandırabilmektir.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Tarihin ilk yıllarından başlayarak Kafkasya ve Orta Asya devletlerinin ve halklarının geçirdiği dönüşümü bilirler.
  • Orta Asya ve Kafkasya devletlerinin Türkiye ile ilişkilerini güncel ve tarihsel perspektiften yorumlama yeteneğine sahip olurlar.
  • Günümüz Orta Asya ve Kafkasya devletlerinin toplumsal, siyasal ve iktisadi düzenini analiz etme yeteneğine sahip olurlar.
  • Orta Asya ve Kafkasya bölgelerinin geçmişten bugüne uluslararası sistem içinde oynadığı rolü anlarlar ve bu konuda araştırma yapma yeteneğine sahip olurlar.
Dersin İçeriği Karadeniz ve Kafkasya bölgesinin siyasi, tarihi, iktisadi ve askeri yapısının incelenmesi; Ortadoğu bölgesinin siyasi, tarihi, iktisadi ve askeri yapısının incelenmesi; Uzak Doğu ve Güney Asya bölgesinin siyasi, tarihi, iktisadi ve askeri yapısının incelenmesi; Afrika bölgesinin siyasi, tarihi, iktisadi ve askeri yapısının incelenmesi.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin Tanıtımı, Temel Kavramlar
2 Orta Asya ve Kafkaslar Siyasi Tarihi
3 Soğuk Savaş Dönemi Türkiye-Soyvetler Birliği İlişkileri
4 Rusya’nın Orta Asya ve BDT Politikaları
5 Kafkaslar ve Orta Asya Ülkelerinin Siyasi ve Ekonomik Yapıları ve Dış Politikaları
6 VİZE
7 Türkiye-Güney Kafkasya Ülkeleri İlişkileri Kaynaklardaki ilgili bölüm
8 Türkiye-Orta Asya Devletleri İlişkileri Kaynaklardaki ilgili bölüm
9 Orta Asya ve Kafkaslarda Bölgesel İhtilaflar Kaynaklardaki ilgili bölüm
10 Makale analizi - 1
11 Makale analizi - 2
12 Sunum haftası - 1
13 Sunum haftası - 2
14 Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Moodle'a Yüklenen Haftalık Ders Notları
Diğer Kaynaklar 2. Barthold, W., Orta Asya Türk Tarihi Hakkında Dersler, Ankara: TTK, 2006.
3. Barthold, W., Kafkasya ve Doğu Avrupa Tarihi, İstanbul: Pınar, 2021.
4. Memmedli, M. (ed.), Rus Dış Politikasında Orta Asya ve Kafkasya, Ankara: Nobel, 2021.
5. Erbay, Muhammet, Aslan, Mahmut Mert, “Türkiye ile Orta Asya Türk Devletleri Arasındaki
6. Kültürel İletişimin Bugünkü ve Gelecekteki Durumuna Yönelik Bir Değerlendirme”, Tarihin Peşinde Uluslararası Tarih ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, S. 27, (2022), 76-83.
7. Yiğit, Y., Durmuş, M. (2021). Rekabetten İş Birliğine: Türkiyenin 1991-2001 Yılları Arasındaki Orta Asya Politikası Üzerine Bir Değerlendirme. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 6(1), 215-232.

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım 1 5
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler 1 10
Sunum 1 10
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 35
Genel Sınav/Final Juri 1 40
Toplam 5 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 40
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Siyaset biliminin ve kamu yönetiminin temel kavramlarının, teorilerinin ve yöntemlerinin öğrenilmesi ve bunların ulusal ve küresel siyasal gelişmelerin, neden-sonuç ilişkilerinin analizinde kullanılabilir.
2 Siyasaların yerel, ulusal, bölgesel ve/veya küresel düzeyde, gerçek yaşamda nasıl oluşturulup uygulandığının kavranmasını, bu süreçlerde rol oynayan önemli kurumların ve aktörlerin tanınmasını ve kamu yönetiminde işleyişin bilinmesini sağlar.
3 Siyaset bilimi ve kamu yönetimi disiplinleriyle ilişkili diğer alanlar hakkında (uluslararası ilişkiler, sosyoloji, psikoloji, kültürel çalışmalar, iktisat, hukuk, tarih gibi) temel düzeyde bilgi sahibi olunması ve böylece yaşamın farklı alanları arasındaki ilişkileri dikkate alıp bağlantıları kuran disiplinler arası bir kavrayışa sahip olunmasını sağlar.
4 Siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında kullanılabilecek nicel ve/veya nitel araştırma tekniklerinin, faydalı olabilecek yazılım, donanım ve/veya teknik araçların kullanımının öğrenilmesi; bunların alanda uygulama becerisinin geliştirilmesine yönelik olarak araştırma-proje tasarlama ve yürütme deneyimlerinin kazanılması.
5 Eleştirel analitik düşüncenin, entelektüel tartışmanın ve yaşam boyu öğrenmenin teşvik edilmesiyle açık fikirli davranma, ayrımcılıktan uzak durma ve farklı bakış açılarına duyarlı ve saygılı olma yetilerinin geliştirilmesi, böylece ortaklaşa hareket etmeye yönelik becerilerin geliştirilmesidir.
6 Kamu yönetimi, siyaset ve ilgili tüm alanlarda iş etiğinin kavranarak karar verme ve inisiyatif alma, iş tamamlama ve zaman yönetimi yetkinliklerinin geliştirilmesidir.
7 İletişim becerilerinin, sözlü ve yazılı ifadenin, sunum tekniklerinin geliştirilmesi; siyaset bilimi ve kamu yönetimi disiplinleri üzerine akademik bir yazı yazabilmenin gerektirdiği yazım ilkelerinin ve usullerinin öğrenilmesini sağlar. X
8 Siyaset bilimi ve kamu yönetimi disiplinlerinde İngilizce terminolojiye hakim olunması ve İngilizce yazılmış çalışmaları takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisinin kazanılması, böylece çeşitli ülkelerdeki güncel siyasal gelişmelerin ve olayların karşılaştırmalı olarak analiz edilebilmesidir.
9 Hem Türkiye hem dünya siyasi tarihinin dönemleri, önemli dönüm noktaları ve aktörleri bakımından bilinmesi, güncel politik ve yönetimsel meselelerde ülkelerin toplumsal-tarihsel arka planlarının etkisinin kavranmasıdır. X

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 14 3 42
Laboratuar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Sunum/Seminer Hazırlama 1 8 8
Projeler
Raporlar
Ödevler 1 8 8
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 15 15
Toplam İş Yükü 125