AKTS - Yenidoğan Hemşireliği

Yenidoğan Hemşireliği (HEM518) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Yenidoğan Hemşireliği HEM518 Alan Seçmeli 2 2 0 3 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü Seçmeli Dersler
Dersin Seviyesi ects.course_level_Sağlık_Bilimleri_Yüksek_Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Beyin Fırtınası.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu dersin amacı, hemşirelik öğrencilerine yenidoğan bakımıyla ilgili temel bilgi ve beceriler kazandırmak, bu alandaki hemşirelik uygulamalarının bilimsel temellerini öğretmek ve yenidoğan dönemindeki hastalıkların yönetimi ile ilgili klinik karar verme süreçlerinde rehberlik yapmaktır.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bu derste başarılı olan öğrenciler; ÖÇ1: Yenidoğanın fizyolojik, psikososyal ve gelişimsel özelliklerini açıklar ve bu özelliklere uygun bireyselleştirilmiş hemşirelik bakım planları oluşturur. ÖÇ2: Yenidoğan hastalıklarının patofizyolojisini analiz eder ve buna göre kanıta dayalı hemşirelik müdahaleleri planlar. ÖÇ3: Yenidoğan bakımında etik, kültürel ve psikolojik faktörleri değerlendirerek hassas ve bütünsel bir bakım yaklaşımı geliştirir. ÖÇ4: Kritik karar alma süreçlerinde klinik kılavuzları, güncel literatürü ve vaka çalışmalarını kullanarak yenidoğan sağlığını korur ve iyileştirmek için stratejiler oluşturur. ÖÇ5: Yenidoğan bakım sürecinde hasta güvenliği ilkesini gözlemler ve aile merkezli bir bakım yaklaşımıyla ebeveyn katılımını destekleyecek becerileri gösterir.
Dersin İçeriği Dünyada ve Türkiye'de yenidoğan sağlığının durumu, yenidoğan ünitelerinin oraganizasyonu, yenidoğanda farmakolojik ilkeler ve ilaç uygulamaları, embriyonel ve fetal gelişim, uterus dışı adaptasyonu ile doğum odasında ilk yardım, yenidoğan değerlendirilmesi, normal yenidoğanın hemşirelik bakımı, yüksek riskli yenidoğanın değerlendirilmesi, yüksek riskli yenidoğan ve bakımı, yenidoğan hastalıkları ve bakımı.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş Dersin tanımı, içerik ve amaç hakkında bilgi verilmesi Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
2 Yenidoğanın Fizyolojik Gelişimi • Yenidoğanın doğum sonrası geçirdiği fiziksel değişiklikler • Solunum, kardiyovasküler ve termoregülasyon sistemlerinin gelişimi • Hemşirelik müdahaleleri ve izlem yöntemleri Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
3 Yenidoğanın Beslenmesi • Anne sütü ve formül mamalar • Emzirme teknikleri ve sorunları • Yenidoğanda beslenme yönetimi ve destek Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 5, 7), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 3)
4 Yenidoğanda Sıklıkla Görülen Sağlık Sorunları • Solunum yolu hastalıkları: RDS, TTN • Kardiyovasküler sorunlar ve yenidoğan anemisi • Hemşirelik müdahaleleri Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
5 Yenidoğanda Sıklıkla Görülen Sağlık Sorunları II • Hipoglisemi, hiperkapni, neonatal sarılık • Belirtiler, tanı, tedavi ve hemşirelik yaklaşımları “Neonatal nursing: A global perspective” (Chapter 7, 8) Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
6 Yenidoğan İnfant (Erken Doğum) Bakımı • Prematüre bebeklerin özellikleri ve bakımı • Prematüre yenidoğan hemşireliği uygulamaları Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
7 VİZE SNAVI
8 Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri • Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin işleyişi • Yenidoğan hemşirelerinin yoğun bakımda rolü Neonatal nursing: A global perspective” (Chapter 5, 9,19)
9 Yenidoğanlarda Enfeksiyonlar ve Kontrol Yöntemleri • Yenidoğanlarda enfeksiyon riskleri ve semptomları • Enfeksiyon öncesi, sırası ve sonrası hemşirelik uygulamaları Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
10 Yenidoğanda İlaç Yönetimi ve Tedavi Yöntemleri • Yenidoğan ilaçları ve dozajları • İlaçların uygulama yöntemleri • Aşılar ve yenidoğan tedavi rehberliği Core Curriculum for Maternal-Newborn Nursing ” (Chapter 1, 2), “Neonatal Nursing: Scope and Standards of Practice, 3rd Edition ” (Chapter 1, 2)
11 Yenidoğanda Etik ve Psiko-Sosyal Durumlar • Yenidoğanın hakları, etik sorunlar ve kültürel faktörler • Yenidoğan bakımında duygusal destek ve psikolojik danışmanlık “Neonatal nursing: A global perspective” (Chapter 7, 8)
12 Yenidoğanda Acil Durumlar ve Hemşirelik Müdahaleleri • Yenidoğan kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) • Acil durumlar ve kriz yönetimi Neonatal nursing: A global perspective” (Chapter 3, 7)
13 Vaka Sunum
14 Vaka Sunum
15 Vaka Sunumu
16 FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. 1. Boxwell, G. (Ed.). (2018). Neonatal intensive care nursing (2nd ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781315153784
2. 2. Smith, A., & Fraser, D. (2020). Neonatal care for nurses and midwives: Principles for practice. Wiley-Blackwell.
3. 3. Goldsmith, J. P., Karotkin, E. H., Keszler, M., & Suresh, G. K. (2021). Goldsmith’s assisted ventilation of the neonate (7th ed.). Elsevier.
4. 4. Kenner, C., & Lott, J. W. (2014). Neonatal nursing: A global perspective. Springer Publishing Company
5. 5. Ball, J. W., & Bindler, R. C. (2016). Pediatric nursing: Caring for children (7th ed.). Pearson

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler 1 25
Sunum 1 25
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 25
Genel Sınav/Final Juri 1 25
Toplam 4 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 100
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Kadının cinsel ∕ üreme sağlığına yönelik lisans düzeyinde edindiği bilgileri geliştirir ve analiz eder X
2 Kadının cinsel∕üreme sağlığını etkileyen fiziksel ve psiko-sosyal faktörleri eleştirel bakış açısı ile değerlendirir, sorun alanlarını belirler ve multidisipliner çalışma anlayışı ile çözüm önerileri geliştirir X
3 Dünyada ve Türkiye‘de cinsel∕üreme sağlığı sorunlarının farkına vararak bu sorunları önlemeye ve çözümlemeye yönelik bilgiye sahiptir. X
4 Toplumsal cinsiyet kavramını ve sağlığa olan etkilerini açıklayabilir X
5 Kadının üreme/cinsel sağlığını koruyucu, yükseltici, tedavi ve rehabilite edici, birey ve aile merkezli hemşirelik bakımını edindiği bilgi ve beceriler ile kapsamlı olarak planlar ve teknolojik gelişmeler ışığında uygulayabilir X
6 Kadının cinsel∕üreme sağlığı ile ilgili kurumları tanır ve kaynak kişilere ulaşarak işbirliği yapabilir X
7 Kadının üreme sağlığı hizmetlerinin etik ilkeler doğrultusunda verilmesinin önemi bilerek mesleki etik değerlere uygun hareket eder. X
8 İngilizceyi literatürü anlayabilecek, etkili bir şekilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde kullanabilir X
9 Kadının üreme/cinsel sağlığı alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu alarak araştırma yapabilir X
10 Kadının üreme/cinsel sağlığı ile ilgili bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde araştırma bilgisine sahiptir ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder. X
11 Kadının üreme/cinsel sağlığı ile ilgili konularında bir makaleyi ulusal ya da uluslararası kongrelerde sunar ve bir dergide yayınlar. X
12 Kadının üreme/cinsel sağlığı ile ilgili alanlarda karar verme becerilerini destekler, mesleki liderlik ve yönetim pozisyonları üstlenir X
13 Kadının üreme/cinsel sağlığı ile ilişkili konularda strateji ve uygulama planları geliştirir, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 2 32
Laboratuar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 5 4 20
Sunum/Seminer Hazırlama 5 12 60
Projeler
Raporlar
Ödevler 1 8 8
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 5 5
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi
Toplam İş Yükü 125