AKTS - Beslenme ve Diyetetik Alanında Etik
Beslenme ve Diyetetik Alanında Etik (NUT207) Ders Detayları
| Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Beslenme ve Diyetetik Alanında Etik | NUT207 | 3. Dönem | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
| Ön Koşul Ders(ler)i |
|---|
| N/A |
| Dersin Dili | İngilizce |
|---|---|
| Dersin Türü | Zorunlu Bölüm Dersleri |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze |
| Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Sorun/Problem Çözme, Beyin Fırtınası. |
| Dersin Öğretmen(ler)i |
|
| Dersin Amacı | Beslenme ve diyetetik eğitimi ile diyetetik mesleği için etik bilgi ve beceriler sağlamak. |
| Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
| Dersin İçeriği | Etik kavramı ve mevcut teoriler; beslenme ve diyetetik eğitimi ile uygulama alanlarında etik kurallara uygun davranışların önemi; diyetisyenlerin topluma, hasta ve danışanlara, meslektaşlara ve diğer meslek gruplarına karşı sorumlukları ve etiğe uygun olduğu kabul edilen davranışlar. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Etiklere Giriş | Krishnamurthy, Prabhakar, An Introduction to Ethics,Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=1781502 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1781502 |
| 2 | Etik Kavramı | Zizzo, N., Bell, E., & Racine, E. (2016). What is everyday ethics? A review and a proposal for an integrative concept. The Journal of Clinical Ethics, 27(2), 117–128. |
| 3 | Etik Teori, Etik Karar Verme | Cottone, R.R. and Claus, R.E. (2000), Ethical Decision-Making Models: A Review of the Literature. Journal of Counseling & Development, 78: 275-283. https://doi.org/10.1002/j.1556-6676.2000.tb01908.x |
| 4 | Biyoetik, Tıp Etiği | Emmerich, N. What is Bioethics?. Med Health Care and Philos 18, 437–441 (2015). https://doi.org/10.1007/s11019-015-9628-7 |
| 5 | Öğrenciler için Etik Konular Mesleki Etik | Thompson, A., Brookins-Fisher, J., Kerr, D., & O’Boyle, I. (2012). Ethical issues in professional development: Case studies regarding behaviour at conferences. Health Education Journal, 71(5), 539-545. https://doi.org/10.1177/0017896912450819 (Original work published 2012) |
| 6 | Mesleki Etik | Approaches to Ethical Decision-Making: Ethics in Practice 2023 Update, Nelkin, Mindy et all., Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Volume 123, Issue 5, 824 - 830 |
| 7 | Ara Sınav | |
| 8 | Diyetisyenlikte Etik İlkeler (Dünya) | Approaches to Ethical Decision-Making: Ethics in Practice 2023 Update, Nelkin, Mindy et all., Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Volume 123, Issue 5, 824 - 830 |
| 9 | Diyetisyenlikte Etik İlkeler (Türkiye) | Kaynak 3 |
| 10 | Sosyal Medyada Etik | Pellechia, K., & Kelly, S. Ethics and the dietitian in the digital age: Using social media responsibly and ethically |
| 11 | Sunum | |
| 12 | Sunum | |
| 13 | Sunum | |
| 14 | Sunum | |
| 15 | Sunum | |
| 16 | Genel Sınav |
Kaynaklar
| Ders Kitabı | 1. International Confederation of Dietetic Associations.International Code of Ethicsand Code of Good Practice, 2008 |
|---|---|
| 2. Academy of Nutrition and Dietetics. Code of Ethics in Dietetics, 2009 | |
| 3. Türkiye Diyetisyenler Derneği. Diyetisyenlik Mesleğinin Etik Kuralları, 2012 | |
| Diğer Kaynaklar | 4. Lecture Notes |
| 5. Websites, Articles |
Değerlendirme System
| Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | - | - |
| Laboratuar | - | - |
| Uygulama | - | - |
| Alan Çalışması | - | - |
| Derse Özgü Staj | - | - |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
| Ödevler | - | - |
| Sunum | 1 | 10 |
| Projeler | 1 | 10 |
| Rapor | - | - |
| Seminer | - | - |
| Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 30 |
| Genel Sınav/Final Juri | 1 | 50 |
| Toplam | 4 | 100 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 50 |
|---|---|
| Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 50 |
| Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
| Temel Meslek Dersleri | X |
|---|---|
| Uzmanlık/Alan Dersleri | |
| Destek Dersleri | |
| İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
| Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
| # | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 | Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır. | |||||
| 2 | Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. | X | ||||
| 3 | Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. | X | ||||
| 4 | Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. | X | ||||
| 5 | Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | X | ||||
| 6 | Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. | X | ||||
| 7 | Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. | X | ||||
| 8 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. | X | ||||
| 9 | Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir. | |||||
| 10 | Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir. | |||||
| 11 | Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir. | |||||
ECTS/İş Yükü Tablosu
| Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
|---|---|---|---|
| Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Alan Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 16 | 2 | 32 |
| Sunum/Seminer Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
| Projeler | |||
| Raporlar | 1 | 5 | 5 |
| Ödevler | 2 | 3 | 6 |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 5 | 5 |
| Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 10 | 10 |
| Toplam İş Yükü | 100 | ||
